Savet bezbednosti UN poziva na momentalni prestanak borbi u Nagorno-Karabahu

RSE
Autor 30.9.2020. u 09:53

Savet bezbednosti UN poziva na momentalni prestanak borbi u Nagorno-Karabahu

Foto: AA

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) pozvao je jermenske i azerbejdžanske snage da „odmah prestanu sa borbama“ oko regiona Nagorno-Karabah nakon trodnevnih sukoba. U izjavi koju je 29. septembra jednoglasno odobrilo petnaestočlano veće izražena je i podrška pozivu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da strane deeskaliraju tenzije i vrate se smislenim pregovorima.

Savet je „izrazio zabrinutost zbog izveštaja o velikim vojnim akcijama duž linije dodira u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“ i „najoštrije osuđuje upotrebu sile“. Izjava dolazi u jeku borbi koje pobuđuju strah od izbijanja novog, punog rata između Jermenije i Azerbejdžana i da će to povući uvlačenje Rusije i Turske.

Armenija tvrdi da je turski F-16 avio oborio jedan od njihovih ratnih aviona, što je tvrdnja koju Ankara negira kao “potpunu neistinu”.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane napisala je na Facebooku da je Sukhoi Su-25 ratni avion bio na vojnom zadatku u jermenskom vazdušnom prostoru kada ga je oborio borbeni F-16 avion.

Portparol turskog predsedništva Fahrettin Altun negirao je optužbu. “Tvrdnja da je Turska oborila jermenski avion je apsolutna neistina”, rekao je on i dodao da bi se “Jermenija trebala povući sa teritorija koje okupira umesto da pribegava jeftinim propagandnim trikovima”.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane takođe negira da je turski avion oborio jermenski. Oni su takođe ranije rekli da je jermenska vojska granatirala azerbejdžanski region Dashkesan, optužba koju Erevan odbacuje kao “apsolutno lažnu”.

Kasno 28. septembra, borci u Nagorno-Karabahu izvestili su da je u najnovijim borbama poginulo 26 jermenskih vojnika, što je ukupan gubitak povećalo na 84. Azerbejdžan je rekao da je 10 civila ubijeno, a oko 30 ranjeno.

Sukob oko Nagorno-Karabaha najteži je od 2016. godine, te ponovo dovodi u fokus zabrinutost za stabilnost regije koja predstavlja koridor za cevovode koji prenose naftu i plin na svetska tržišta.

Sukob između dve zemlje izbio je 1988. godine usled zahteva etničkih Jermenaca za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski Savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. kada je dogovoren prekid vatre čime su okončana krvoprolića koja su odnela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabakh i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

RSE

RSE
Autor 30.9.2020. u 09:53