Saveznik Merkelove Johnsonu: Maltretiranje neće prekinuti jedinstvo EU

RSE
Autor 26.7.2019. u 09:30

Saveznik Merkelove Johnsonu: Maltretiranje neće prekinuti jedinstvo EU

Foto Toby Melville – Reuters – The New York Times

Evropska unija (EU) neće biti maltretirana zbog svojih principa, upozorio je novoizabranog britanskog premijera Borisa Johnsona Norbert Roettgen, njemački zakonodavac i saveznik kancelarke Angele Merkel, prenosi Reuters.

Ulaskom na Downing Street u srijedu, Johnson je pokrenuo obračun sa EU rekavši da će pregovarati o novom dogovoru o Brexit i prijeteći da će, ako EU odbije dogovor, odvesti Veliku Britaniju 31. oktobra bez dogovora o budućim odnosima.

Roettgen, predsjednik Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga, napisao je u četvrtak u tweetu: “Dragi Borise Johnsone: Niti hvalisavi govori, niti maltretiranje neće uspjeti da nas nateraju da se odreknemo principa i jedinstva EU”.

“Umjesto toga, ostat ćemo hladni”, napisao je Roettgen. “Nažalost, i riječima i djelima – imenovanje brexitera u kabinetu, Johnson ne uspijeva doprijeti do zemlje i kontinenta”.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je Johnsonu da je dogovor o Brexitu, koji je njegova prethodnica – Theresa May – usvojila u novembru, najbolji koji je ponudila EU, rekla je u četvrtak portparolka Unije.

RSE

RSE
Autor 26.7.2019. u 09:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija