Savjetnik Bijele kuće: Kina i SAD se približavaju trgovinskom sporazumu

tačno.net
Autor 15.11.2019. u 09:07

Savjetnik Bijele kuće: Kina i SAD se približavaju trgovinskom sporazumu

foto: EPA

Savjetnik za ekonomiju rekao je kako pregovarači dvije najveće svjetske ekonomije komuniciraju telefonskim putem.

SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je savjetnik Bijele kuće za ekonomiju Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku šesnaest mjeseci dugog trgovinskog rata.

Kudlow je kazao kako pregovarači dvije najveće svjetske ekonomije komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor, prenosi Hina.

“Približavamo se” dogovoru, rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, “što nije uvijek bio slučaj”.

SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao finansijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najniži nivo od krize iz 2007. i 2008. godine.

Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije širom svijeta.

Već se činilo da će se dogovor postići u maju, ali to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.

Bez susreta Trumpa i Xija

Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ove sedmice nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima.

Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor.

Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Trump se nadao da će “prva faza” dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, ali Santiago je povukao svoje domaćinstvo.

Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom spratu Bijele kuće.  “Ne volim putovati”, poručio je.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 15.11.2019. u 09:07