Scholz: Odricanje od ruskog gasa ne bi bio ‘odgovoran’ potez

RSE
Autor/ica 2.9.2022. u 09:13

Scholz: Odricanje od ruskog gasa ne bi bio ‘odgovoran’ potez

Foto: Getty Images

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da se ne želi u potpunosti odreći ruskog gasa uprkos velikom padu dotoka posljednjih mjeseci i nastavka invazije na Ukrajinu.

“Nećemo to učiniti sami, mislim da to nije odgovorno”, rekao je on u četvrtak na dijalogu s građanima u zapadnom gradu Esenu.

Ali, Njemačka je tako dobro pripremljena, dodao je, da može podnijeti posljedice ako Rusija sama potpuno zatvori dotok gasa.

“Čak i ako stvari postanu jako zategnute, vjerovatno ćemo prebroditi zimu”, rekao je Scholz, prenosi dpa.

Međutim, smatra da bi odustajanje od posljednjeg dijela gasa iz Rusije nepotrebno otežalo situaciju u Njemačkoj.

Ipak, rekao je, njemačka vlada mora kontinuirano pronalaziti alternative ruskoj energiji.

To bi uključivalo, na primjer, uvoz više ukapljenog prirodnog gasa i bližu saradnju sa zemljama u Evropi kao što su Španija, Portugal i Francuska.

Dan ranije je ruski državni gigant Gasprom saopštio je da potpuno obustavlja isporuke gasa francuskoj gasnoj i elektroenergetskoj grupi Engie, što je pojačalo zabrinutost oko snabdijevanja energijom u Evropi pošto se gasovod Sjeverni tok 1 zatvara zbog održavanja.

Gazprom je saopštio da prekida isporuke Engie-u zbog propuštenih plaćanja.

Evropa je već obaviještena da će Gasprom isključiti gasovod Sjeverni tok 1 do Nemačke od 31. augusta do 2. septembra radi održavanja.

Prekid je podstakao strahove da Rusija ograničava snabdijevanje kako bi izvršila pritisak na zapadne zemlje i razbila njihovo jedinstvo u sankcionisanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu, što je optužba koju Moskva poriče.

Ruski prekid i smanjenje snabdijevanja izazvali su porast cijena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

RSE

RSE
Autor/ica 2.9.2022. u 09:13