Šef Etihada James Hogan: pohlepni čovjek sa Golfskog zaliva

tačno.net
Autor 27.3.2014. u 14:39

Šef Etihada James Hogan: pohlepni čovjek sa Golfskog zaliva

REUTERS:  Mnogo hvale za novu domovinu: Šef Etihada James Hogan u Abu Dabiju

Šef Etihada James Hogan na na oštrom kursu ekspanzije. Slijedeći korak moglo bi biti proširenje uticaja kod Air Berlin. Znak za to: za četvrtak planirano prezentiranje bilansa avio kompanije je već po drugi put odloženo.

Piše: David Böcking
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kravata je bila razvezana a nestrpljivost vidljiva: kad je šef Etihada James Hogan  u jesen 2013. otvarao evropsku centralu svoje kompanije u Berlinu često je novinarima u toku pitanja upadao u riječ. Na ponovljeno insistiranje oko njegovog njemačkog udjela Hogan je konačno objasnio: ”Osjećamo obavezu prema Air Berlin – iz toga možete izvlačiti zaključke kakve hoćete.”

U četvrtak je trebao biti konac sa špekulacijama. Tada je Air Berlin trebao prezentirati godišnji bilans ali to je već po drugi put u poslednjoj minuti odloženo. Kao razlog preduzeće je navelo nezavršene razgovore o  jačanju vlastitog kapitala. To podhranjuje špekulacije o tome da bi Etihad svoj udio u drugoj najvećoj avio kompaniji u Njemačkoj mogao povećati sa 30% na 50%.

Ovaj manevar odgovara robusnom Hoganu koji ima i sličnosti sa svojim imenjakom, hrvačkom legendom Hulkom Hoganom. Iako je Etihad star tek deset godina kupili su proteklih godina pored Air Berlina i Air Serbia, indijski Jet Airways, Air Seychelles i švajcarsku regionalnu avio kompaniju Darwin Airlines. “On je ciljano išao na razantni rast nacionalnog avio prevoznika Ujedinjenih Arapskih Emirata”, hvali ga jedan firmin bilten.

Destinacije do kojih ne lete zapadne avio kompanije

Do sada je strategija aerolinija iz Zaliva bila jasna: pokušavali su privući što više putnika na aerodrume u Zalivu a zatim su ih prevozili dalje u pravcu Azije i Afrike. Pritom im je išlo u prilog i to da su se saobraćajni tokovi sve više pomjerali prema zemljama u razvoju koje su zapadne  avio kompanije do sada ignorirale. Hogan naglašava: “Mi letimo do mjesta gdje se nikada neće vidjeti ni jedan evropski ili američki ponuđač”.

Kupovine u Evropi imaju smisla prije svega jer se dobijaju dodatni putnici u pravcu Zaliva. Pošto je pristup inostaranih aviolinija strogo regulisan Etihad danas ima pravo letenja do samo četiri njemačka aerodruma. Zato bi mogle aviolinije kao Air Berlin ubuduće  otvoriti Etihadu pristup da daljih gradova.

Emirati vode sa velikim naskokom

Hogan stoji pod velikim pritiskom razvoja. Do sada je Etihad broj tri na Zalivu iza Emirata i Katara. Pozitivan rezultat imalo je preduzeće prvi puta 2011. godine. Od tada se neto dobit povećala za nekoliko puta. Međutim sa poslednim rezultatom od 62 miliona dolara leže još daleko iza Emirata koji su u poslovnoj godini 2012./2013. zaradili 845 milonaa dolara.

Uz ovo treba reći da Hogan u svojoj dosadašnjoj karijeri nije mogao prezentirati nikakve posebne rezultate. Poslije posla kod iznajmljivača auta Hertza i, u međuvremenu ugašene, aviolinije British Midlands International Australijanac je imao jedinu šefovsku poziciju kod avio linije Gulf Air. Tu je međutim morao vlasnik Bahrein spašavati finansijskim injekcijama.

Međutim izgleda da je Hogan svojim kursom na rast do sada ubijedio vladajuću familju u Abu Dabiju. Primjedbu da Arapi svoju avioliniju nefer subvencioniraju odbacuje Hogan rutinirano isto kao što hvali prednosti svoje izabrane domovine. Abu Dabi je “jedino mjesto u kome je ikada radio gdje zemlja funkcionira kao preduzeće”. Da mu je prednost i to da skoro ne postoje radnička prava  Australijanac i ne skriva. On se žali da je kod British Midlanda pola vremena proveo u pregovorima sa sindikatima.

Šta Hogan stvarno želi u Evropi – samo preuzeti putnike ili se stvarno umješati na regionalno tržište? Koliko je to bilo nejasno prije nekoliko mjeseci u Berlinu toliko jasno Hogan izjavljuje da se njegova emocionalna veza sa starim kontinentom drži u granicama. Mladi Arapi ne moraju danas radi obrazovanja ići u Evropu, kaže on. Konačno Sorbona, Guggenheim muzej i Luvr su već odavno otvorili svoje filijale u Abu Dabiju.

spiegel.de

 


 

tačno.net
Autor 27.3.2014. u 14:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija