Šef finske diplomatije u Skoplju: Uvođenje viza ugrozilo bi evropski put zemalja Balkana

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 14:51

Šef finske diplomatije u Skoplju: Uvođenje viza ugrozilo bi evropski put zemalja Balkana

Erki Tuomioja nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim kazao da ne znači da će mehanizam za ukidanje bezviznog režima, koji je usvojio Evropski parlament, biti primijenjen

SKOPLJE (AA) – Finski ministar vanjskih poslova Erki Tuomioja tokom sastanka sa makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim u Skoplju izjavio je da evropske zemlje podržavaju ideju širenja Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

“Evropske zemlje gledaju pozitivno na politiku širenja Evropske unije. Žele širenje demokratskih vrijednosti u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Tuomioja.

Dodao je da Finska i u budućnosti očekuje snažnu ekonomsku saradnju između zemalja članica EU-a i zemalja iz regije zapadnog Balkana.

Tuomioja je podsjetio da je Evropski parlament usvojio mehanizam kojim se može ukinuti bezvizni režim zemaljma Zapadnog Balkana napominjući da to ne znači da će taj mehanizam biti i proveden u praksi.

Napomenuo je da bi ukidanje bezviznog režima zemljama regije samo ugrozilo i otežalo evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

S druge strane, Poposki je izjavio da očekuje snažniju saradnju između Makedonije i Finske u oblasti ekonomije, a posebno turizma.

Francuski ministar će danas nastaviti svoju posjetu Makedoniji sastankom sa delegacijom poslanika državnog parlamenta.

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 14:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija