Šef FPÖ nudio javne tendere u slučaju pomoći pri predizbornoj kampanji

tačno.net
Autor 18.5.2019. u 09:53

Šef FPÖ nudio javne tendere u slučaju pomoći pri predizbornoj kampanji

Foto: imago images/ Eibner Europa  

Uredio: Ešref Zaimbegović

Na tajno snimljenom videu iz 2017. današnji vicekancelar Heinz-Christian Strache obećavao je prema informacijama SPIEGEL-a i SZ jednoj navodnoj investorki iz Rusije prednost pri dodjeli javnih tendera  – ako pomogne desničarsko populističkoj FPÖ u izbornom uspjehu.

Austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ), Heinz-Christian Strache, pokazao se prije posljednjih izbora za Narodnu skupštinu spremnim davati javne tendere kao protuuslugu za podršku u predizbornoj kampanji. To proizlazi iz tajno snimljenog videa koji je dostavljen SPIEGEL-u i “Süddeutschen Zeitung” (SZ).

Video dokumentira sastanak Strachea i njegovog saradnika, današnjeg predsjednika frakcije FPÖ Johanna Gudenusa u julu 2017. na Ibici sa navodnom nećakinjom jednog ruskog oligarha. Žena je izjavila da bi htjela investirati u Austriji četvrt milijarde evra i nekoliko puta je navela da bi se moglo raditi o prljavom novcu. Uprkos tomu Strache i Gudenus ostali su na sastanku dobrih šest sati i diskutovali su o mogućnostima ulaganja u Austriji. Susret je očigledno bio organizovan kao klopka za FPÖ političare.

Jedan scenario koji je taj krug diskutovao bilo je tada vjerovatno pretpostavljeno preuzimanje „Kronen Zeitung“  od strane te žene. „Ako preuzmete Kronen Zeitung tri tjedna pred izbore i nama pomognete da dođemo na prvo mjesto tada možemo govoriti o svemu“, rekao je Strache ženi prema video snimku. Konkretno šef FPÖ dao je ponudu javnog tendera u izgradnji puteva ako pomogne FPÖ da uspije: „Tada trebate osnovati firmu kao Strabag. Sve državne narudžbe koje sada dobija Strabag dobijaćete tada vi.“ Dalje je rekao: “Prvo što danas mogu obećati ako budemo u vladi: Haselsteiner neće dobiti nijednu narudžbu više!“ Mislilono se na Hans Petera Haselsteinera, dugogodišnjeg predsjednika uprave i suvlasnika građevinskog koncerna Strabag.

Osim toga Strache i Gudenus su na sastanku otvorili mogućnost jednog možda ilegalnog sistema finansiranja partije koji je FPÖ htio uspostaviti. „Postoji par veoma imućnih. Oni plaćaju između 500.000 i milion i pol do dva miliona“, rekao je Strache na video snimku. Novac međutim ne dolazi na FPÖ nego na jedno udruženje. „Udruženje je osnovano za dobrotvorne svrhe i nema veze sa partijom. Time nemaš obavezu to prijaviti.“ Strache i Gudenus su na  video snimku naveli više imena navodnih velikih dobrotvora koji su već platili ili su u najmanju ruku dali obećanje. Ovi su na pitanje Spiegel i SZ demantirali da su direktno ili indirektno dali ikakvu donaciju.

Oba političara su na pitanje objašnjavali susret u vili na Ibici. To je bio „čisto privatni“ susret u „opuštenoj, neformalnoj i veseloj odmorskoj atmosferi“ saopštio je Strache pismeno. „U ovom razgovoru  u svim temama više puta smo ukazivali na zakonske odredbe i neophodnost održavanja austrijskog pravnog reda.“ To važi i za „sve u izgled stavljene partijske donacije odnosno donacije na dobrotvorna udruženja u smislu njihovih statuta“. Strache je dodao da on ili FPÖ „nikada nisu imale bilo kakve prednosti od tih osoba“ „Uostalom“, napisao je Strache, „osim da se u toki večeri serviralo puno alkohola postojala je i velika jezična barijera“.

spiegel.de

Tagovi:
tačno.net
Autor 18.5.2019. u 09:53