Šef Frontexa kaže da se EU mora spremiti za priliv migranata

tačno.net
Autor 13.11.2021. u 09:47

Šef Frontexa kaže da se EU mora spremiti za priliv migranata

Foto: Reuters

Evropska unija mora biti spremna da se suoči sa porastom priliva migranata koji pokušavaju da uđu u neku od zemalja članica, sa dolaskom mnogih sa Bliskog istoka preko Bjelorusije koji će se nastaviti i dalje, rekao je direktor EU agencije za granice Frontex.

Evropska unija optužuje Minsk da su stvorili krizu kao dio “hibridnog napada” na blok, sa izdavanjem bjeloruskih viza na Bliskom istoku, dovođenjem migranata i njihovim slanjem da ilegalno pređu granicu.

“Možemo vidjeti iz naše analize rizika da su svi faktori koji su pokrenuli ovu krizu i dalje na snazi i da se stvari ne kreću i ne deeskaliraju. Moraćemo biti spremni da se suočavamo sa ovom situacijom još dugo vremena”, rekao je Leggeri u intervjuu za Reuters.

Poljska granična služba rekla je da je u oktobru zabilježeno 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je više nego dvostruko od pokušaja zabilježenih u septembru. Hiljade migranata i dalje se nalazi u šatorskom kampu između Bjelorusije i Poljske.

Poljska je do sada odbijala dodatnu podršku u vidu granične straže Frontexa, tvrdeći da ima dovoljno sopstvene granične snage za obavljanje posla, zbog čega se vlada suočila sa kritikama.

Leggeri je također rekao da iako Frontex nije poslao ljude na teren da podrže Poljsku usred eskalacije tenzija na granici sa Bjelorusijom, Agencija raspravlja o dodjeljenju dodatnih satelitskih snimaka. Također planiraju pomoći Poljskoj da vrate migrante u njihove matične zemlje, poput Iraka.

RSE

tačno.net
Autor 13.11.2021. u 09:47