Šef libijske diplomatije “prebegao” u London

Autor/ica 31.3.2011. u 01:20

Šef libijske diplomatije “prebegao” u London

Šef libijske diplomatije Musa Kusa nalazi se u Velikoj Britaniji i “više ne želi” da radi za Moamera Gadafija, saopšteno je u četvrtak iz britanskog Forin ofisa.

On je u Britaniju stigao iz Tunisa i nekoliko časova su ga ispitivali britanski zvaničnici.

“Doputovao je po sopstvenom želji. Rekao nam je da podnosi ostavku na funkciju”, saopšteno je iz Forin ofisa.

Musa Kusa smatra se jednim od najbližih saradnika Moamera Gadafija;
pre nego što je postao šef diplomatije, bio je višegodišnji šef obaveštajne službe (1994-2009).

Vest o prebegu šefa libijske diplomatije dolazi usled povlačenja pobunjenika iz bivših uporišta duž istočne obale.

Pobunjenici su izgubili kontrolu nad Ras Lanufom i obližnjim gradom Bin Džavadom, dok se povlače i iz Brege. Grad Misrata na zapadu Libije je pod neprestanom vatrom proGadafijevih snaga.

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si navodi da se pobunjenici jednostavno ne mogu nositi sa disciplinom i vatrenom moći proGadafijevih snaga.

Zapad salje svoje predstavnike u Bengazi

Trenutna situacije je veoma dramatična po pobunjenike, koji su tokom vikenda, zauzeli nekoliko gradova duž obale i sve je ukazivalo na do da dobro napreduju uz pomoć udara iz vazduha koalicionih snaga.

Prema većini izvještaja, pobunjenici su pobegli u Adždabiju i očevici su istakli da su civili počeli da beže dalje na istok u Bengazi.

Francuska i SAD najavile su da će poslati svoje predstavnike u Bengazi na sastanak sa privremenom administracijom.

Na Međunarodnoj konferenciji o Libiji u Londonu usaglašeno je da se uspostavi kontakt grupa, uključujući vlade arapskih zemalja radi koordinacije pomoći postGadafijevskoj Libiji.

Pobunjenici beže iz rRas Lanufa, 30. mart 2011.

SAD i Velika Britanija sugerisali su da rezolucija UN kojom je odobrena međunarodna akcija u Libiji, takođe dozvoljava i isporuku naoružanja pobunjenicima.

Prema javljanju američkih medija, predsednik Barak Obama odobrio je tajnu podršku pobunjenicima. Centralna obavještajna agencija (CIA) i Biela kuća su odbile da komentarišu ove izvještaje.

Nekoliko hiljada ljudu je ubijeno a više hiljada je ranjeno od početka pobune protiv Gadafijevog režima pre više od šest sedmica.

Bombardovana okolina Trpolija, NATO preuzeo kontrolu

Međunarodna koalicija nastavila je u noći izmedju srede i četvrtka bombardovanje ciljeva u Libiji a na meti su bili južni delovi prestonice Tripoli.

Državna agencija Džana javila je da je na meti bio jedan “civilni cilj”, bez preciziranje.

Očevici su rekli agenciji Frans pres da su avioni u sredu uveče nadletali istočno i jugoistočno predgrađe Tripolija. Potom su se čule eksplozije u regionu Salahedin, što je jugoistočno predgrađe, i na meti je bila jedna vojna lokacija, rekao je u telefonskoj izjavi za AFP jedan očevidac.

NATO je u sredu uveče saopštio da je počeo da izvršasva komandu nad vazdušnim operacijama.

Slobodna Evropa

Autor/ica 31.3.2011. u 01:20