Seksualnost i islam: „Kulturalno naslijeđe se potiskuje“

Nadire Biskin
Autor 12.8.2019. u 14:50

Seksualnost i islam: „Kulturalno naslijeđe se potiskuje“

Foto: imago images / imagebroker – Istorijska ilustracija: „Upoznati vlastitu zaboravljenu tradiciju

Zašto je seks u većinski muslimanskim zemljama postao tabu tema? Teolog Ali Ghandour objašnjava kakve veze sa tim ima vrijeme kolonijalizma – i šta prosvjećenje donosi izbjeglicama.

Intervju vodila:  Nadire Biskin
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ali Ghandour, 1983, je islamski teolog i publicista – između ostalog bavio se i budizmom. Njegova knjiga nosi naslov „Ljubav, seks i Alah. Potisnuto erotsko naslijeđe muslimana“.

SPIEGEL ONLINE: Gospodine Ghandour, u Vašoj knjizi bavite se iz istorijske perspektive erotikom u islamu. Kakav značaj je imao seks među muslimanima prije kolonijalnog vremena?

Ghandour: Naravno da je teško ovdje uopštavati, međutim seks je oko 1000. godine naprimjer kod Abasida ili kasnije u Osmanskom carstvu – dakle u danjašnjoj Turskoj, Egiptu i Iraku – pozitivno vrijednovan. On nije bio niti prljav niti griješan. Kroz to je naprimjer nastao jezik koji slavi seks i erotiku. U njemačkom jeziku imate danas samo izbor između medicinske stručne terminologije i vulgaro šaljivog načina izražavanja u svakodnevnom govoru. Nasuprot tomu u klasičnom arapskom oznake za polne organe su neutralne, vagine u psovkama u većini muslimanskih kultura nije bilo. Zato postoje samo za penis 114 sinonima a za ženske polne organe 99. Neki sufiji, dakle asketski muslimani i mističari, posmatrali su seks čak kao put spoznaje boga.

SPIEGEL ONLINE: Postoji li zato i obećanje o 40 djevica u raju?

Ghandour: Ne, to je samo mit. To ne stoji nigdje u Kuranu. Postoje poslanikovi hadisi, oni međutim nisu autentični. Teolozi znaju samo da u raju postoje seksualni osjećaji – kako oni konkretno izgledaju ne zna niko.

SPIEGEL ONLINE: Jesu li ranije liberalne percepcije važile i za žene?

Ghandour: Djelomično. Žene su bile tada kao i danas svuda u nepovoljnijem položaju, jer muškarci dominiraju načinom razmišljanja pri čemu to nije tipično muslimanski nego tipično patrijarhalno. Istovremeno su u nekim epohama postojali gradski prostori i fenomeni, kao naprimjer hamami, koji su važili kao Safe Space za žene. Tamo ste mogli naprimjer imati seks sa ženama ili preuzeti polnu ulogu muškarca.

SPIEGEL ONLINE: Šta se otada promjenilo?

Ghandour: Ranije je u muslimanski dominirajućem svijetu, u najmanju ruku u gradovima, bilo više opuštenosti i seks nije bio tabu tema. Tada je religiozni učenjak mogao pisati i seksualne istorije i homoerotičke pjesme; seksualno je bilo u društvu prisutno i šaroliko. Nasuprot tomu danas postoje jasne kategorije, šta se smije i šta ne – ja bih rekao kulturalno naslijeđe se potiskuje.

SPIEGEL ONLINE: Kako je došlo do toga?

Ghandour: Jedan faktor je imperijalizam koji je u muslimanski dominirajuće zemlje uveo viktorijanske stavove. Svjesno i nesvjesno preuzete su evropske norme 19. stoljeća – naprimjer moralističke ideje da polni odnos treba da služi samo za razmnožavanje i dobrobit nacije. U zemljama kao Indija ili Alžir evropski kolonizatori su takve norme nametali silom. Osim toga nastao je uspon raznih ideologija kao nacionalizam, komunizam i islamizam. Zajedničko im je kontrola nad ljudima i njihovom seksualnošću. A kontrola uvijek vodi ka zabranama.

SPIEGEL ONLINE: Danas se muslimani u Njemačkoj često dovode u vezu sa prezirom prema ženama i homofobijom.

Ghandour: Odmah na početku: Prezir prema ženama i homofobija nisu fenomeni koji se nalaze samo kod muslimana. Toga ima svugdje. Homofobija, kakvu mi danas poznajemo, je fenomen koji muslimani prije 19. stoljeća nisu poznavali. Jer kada se pogleda unazad može se konstatovati da je među muslimanima naprimjer postojalo veoma otvoreno ophođenje prema istopolnim vezama.

SPIEGEL ONLINE: U Njemačkoj se stalno diskutuje o nastavi spolnog odgoja za izbjeglice iz muslimanskih zemalja. Šta mislite Vi o takvim kursevima?

Ghandour: Po sebi seksualni odgoj je uvijek dobar i to za svakoga. Ono što je interesantno na današnjem seksualnom moralu među muslimanima je činjenica da je on više obilježen evropskim seksualnim moralom 19. i ranog 20. stoljeća nego vlastitom tradicijom. Došlo je do prekida kroz kontakt sa Evropljanima i nema vlastitog razvoja. Muslimani su u šoku strahopoštovanja i reaguju sa strahom na sve novo a prije svega sve evropsko. Više se ne djeluje aktivno nego samo još reaguje.

SPIEGEL ONLINE: Šta se može preduzeti protiv toga?

Ghandour: Muslimani bi trebali upoznati svoju vlastitu zaboravljenu tradiciju – time mislim vlastitu seksualnu i erotsku istoriju. To ne treba da znači da moramo nazad u prošlost. Nego da se prihvati pozitivno iz vlastite istorije, prevaziđe negativno i istovremeno uključi aktuelna nauka, naravno sa kritičkim pogledom. Muslimanski učenjaci bi trebali puno više tematizirati seksualnost i ljubav.

SPIEGEL ONLINE: Šta bi trebalo da promjene sami muslimani kada se radi o seksu i ljubavi?

Ghandour: Dozvoliti više seksualne slobode. Društvene kontrole i ograničenje seksualnosti ljudi kroz norme, koje potiču iz potpuno drugih vremena, su danas djelomično kontraproduktivne. Važno je koristiti mogućnosti i saznanja našega vremena i integrisati ih u okvir muslimanskih normi. Taj proces nije stran muslimanskoj tradiciji mišljenja. On je samo zaboravljen.

spiegel.de

Nadire Biskin
Autor 12.8.2019. u 14:50