Senat Španije aktivirao mjere za ukidanje autonomije Kataloniji

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 17:13

Senat Španije aktivirao mjere za ukidanje autonomije Kataloniji

Nakon što je Parlament Katalonije jednoglasno proglasio nezavisnost od Španije u Madridu je sazvana hitna sjednica Senata Španije na kojoj je izglasano aktiviranje mjera iz člana 155. Ustava ove zemlje, kojim se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije.

Senatori su sa 214 glasova “za” i 47 “protiv” te jednim suzdržanim podržali aktiviranje člana 155.

Podsjetimo, Vlada Španije je prošle sedmice donijela odluku o aktiviranju ovog člana, ali da bi bila legalna mora je potvrditi i senat. Tada je preložila ukidanje ovlasti trenutnom predsjedniku i vladi Katalonije.

Prema ovom članu, parlament Katalonije će i dalje postojati, ali će se trenutni raspustiti i raspisati prijevremeni izbori. Također, parlament ne može donositi odluke o investitorima niti odobriti inicijative suprotne ustavu Španije, odnosno za većinu odluka morat će glasati i Senat Španije kako bi bile legalne.

“Znamo da neće biti lako pobijediti, ali uradit ćemo to. Demokrate ne smiju dopustiti da prođu nekažnjeno oni koji čine prekršaje, ne možemo mijenjati kartice. Svako u Španiji mora poštivati zakon. Bez prava nema demokratije, bez demokratije ne postoji suživot”, rekao je predsjednik Građanske partije Alber Rivera.

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 17:13