Senatski izbori u Alabami
Amerika je podjeljena kao nikada do sada

Oliver Kühn
Autor 14.12.2017. u 09:43

Senatski izbori u Alabami<br> Amerika je podjeljena kao nikada do sada

Foto: Reuters

Uredio: Ešref Zaimbegović

U Alabami su skoro tri četvrtine bijelaca i oko dvije trećine bjelkinja glasale za kontroverznog Roya Moorea – afroamerikanci su dali skoro 90% glasova demokratu Dougu Jonesu. Nikada nisu bili dublji rovovi koji idu sredinom Amerike.

„Sweet Home Alabama“ („Slatki dome Alabamo“), naslov hita Lynyrda Skynyrda važila je proteklih decenija prije svega za republikance. Zadnji put kada je jedan demokrata mogao dobiti u južnjačkoj državi mjesto u Senatu bilo je 1992. – i taj  demokrata, Richard Shelby, promijenio je nakon samo dvije godine stranu i još danas sjedi kao republikanac u Kongresu. Doug Jones je to sada izmijenio. Kao prvi demokrata nakon 25 godina ide iz Alabame u Vašington.

Međutim to nije samo Jonesova pobjeda nego je to većim dijelom bolan poraz republikanskog kandidata Roya Moorea. Predizborna kampanja bivšeg sudije bila je zasjenjena optužbama više žena da je Moore pokušao stupati u romantične odnose sa njima kada su one nisu bile punoljetne a on je bio stariji od 30 godina. Jedna žena je čak izjavila da ju je Moore bestidno dodirivao kad joj je bilo 14 godina. Moore je sve ove optužbe odbacio i uvijek je izjavljivao da se ništa slično nije nikada dogodilo.

I u vlastitoj partiji izuzetno nepopularan

I u svojoj vlastitoj partiji Moore je bio izuzetno nepopularan. I bez optužbi za nemoralno seksualno ponašanje bilo je više republikanaca u Vašingtonu koji nisu podnosili Mooreove izuzetno konzervativne stavove. Vođa većine u Senatu Mitch McConnell osjećat će se makar malo bolje jer Moore neće preuzeti u Senatu mjesto Jeffa Sessionsa, koje je postalo slobodno nakon što je ovaj imenovan za ministra pravde.

Dalji gubitnik ove večeri je američki predsjednik Donald Trump. U partijskim izborima on je doduše poslušao ljude sa uticajem u partiji koji su mu savjetovali da podrži Mooreovog protivnika. Međutim izgleda da je u predizbornoj kampanji Trump više slušao svoga bivšeg savjetnika Steve Bannona, koji je u Mooreu vidio utjelovljene svoje nacionalističke ideje i snažno ga podržavao. Trump je u svojim porukama na Twitteru jasno rekao da je Moore njegov čovjek koji će njega i njegove ciljeve podržati u Senatu sasvim suprotno Dougu Jonesu koga je on nazvao marionetom Nancy Pelosi i Chuck Schumera, po rangu najviših demokrata u Kongresu.

Nakon objavljivanja rezultata Trump je na Twitteru čestitao Jonesu ali je i napisao da će birači uskoro ponovo glasati o ovom mjestu u Senatu. Time je on ukazivao da je Jones izabran samo za preostale tri godine Sessionsovog mandata. 2020. godine, kada i Trump mora ponovo pred birače, odlučivaće se ponovo o ovom mjestu u Senatu.

Podjela biračkog tijela

Izbori u Alabami međutim pokazuju kako je podijeljeno biračko tijelo u SAD. Za Moorea je glasalo više od 48% izašlih na izbore – uprkos optužbama protiv njega i uprkos kontroverznim izjavama koje je on davao u predizbornoj kampanji. Za ove ljude bilo je važnije da u Senat ide jedan republikanac nego jedan čovjek o čijim moralnim karakteristikama nema sumnje. Tako je u anketama prije izbora skoro 50% upitanih reklo da ima važnijih problema nego što su optužbe protiv Moorea.

Biračko tijelo u Alabami je uz to oštro podijeljeno po etničkom porijeklu. Brojke poslije izbora pokazuju da je skoro tri četvrtine bijelaca i oko dvije trećine bjelkinja glasalo za Moorea dok su afroamerički birači dali preko 90% svojih glasova Jonesu. Kod rezultata moglo je ulogu igrati i to da više od 20.000 birača nije zaokružilo nijednog od kandidata nego su na birački listić upisali treće ime. Ovaj postupak je čak bio predložen od republikansko senatora Shelbya za one republikance koji nisu htjeli da glasaju za Moorea.

Demokrati će pokušati da iz izbora u Alabami izvuku korist i pojačaju raspoloženje protiv politike Donalda Trumpa. Njihovo nadanje da bi slijedeće godine mogli osvojiti većinu u oba doma Kongresa je sa Jonesovom pobjedom poraslo. Republikanci nakon Mooreova poraza raspolažu sa većinom od samo jednog mjesta u Senatu. Na predstojećim glasanjima oni sebi više ne mogu dozvoliti da poklanjaju glasove – a demokrati im sa sigurnošću svoj neće dati ako republikanci nastave voditi politiku kao do sada: bez uključivanja demokrata u postupak pripreme zakona. Republikanci će zato u svakom slučaju pokušati poresku reformu progurati do kraja godine, prije nego Jones položi zakletvu.

Međutim i republikancima će biti teže da interno u partiji dođu do zajedničkog stava. Partijska krila stoje nepomirljivo jedno prema drugom i sada bi mogli i konzervativci i umjereni pokušati da postignu veći uticaj na vođstvo partije da bi ostvarili svoje stavove. Sa prijetnjom da u suprotnom neće usvajati nove zakone mogli bi blokirati Senat. Predsjednik Trump će time još više biti u poziciji da vlada dekretima da bi realizovao svoja predizborna obećanja.

Gubitnik Roy Moore je uostalom odbio da prizna svoj poraz. Menadžer njegove izborne kampanje Bill Armistead rekao je da sve u božijim rukama. Mooreova nada počiva na tome da bi se konačni rezultat mogao okrenuti u njegovu korist ako ne bude zaostajao više od 0,5% iza Jonesa. Tada bi se automatski moralo izvršiti novo prebrojavanje jednog dijela glasova. Međutim ovo nadanje je odmah relativirano od strane ministra unutrašnjih poslova Alabame Johna Merrilla. On smatra da nije vjerovatno da se sadašnja razlika od 1,5% značajno promjeni.

faz.net

Oliver Kühn
Autor 14.12.2017. u 09:43