Serija smrtonosnih napada u Bagdadu

tačno.net
Autor 15.8.2013. u 10:46

Serija smrtonosnih napada u Bagdadu

Najmanje 24 osobe su ubijene, a 56 ljudi je ranjeno u seriji bombaških napada u iračkoj prijestolnici Bagdadu, saopćili su zvaničnici.

Pet automobil-bombi i eksplozivna naprava na putu pogodili su različita područja Bagdada, od čega u dva žive pretežno šiiti, a jedno je naseljeno i sunitima i šiitima, rekli su policijski zvaničnici.

Jedna od eksplozija desila se u blizini Zelene zone, dobro čuvanog diplomatskog kompleksa u iračkoj prijestolnici.

U toj zoni nalaze se ambasade zapadnih zemalja, uključujući i američku misiju. U napadu su poginule četiri, a ranjeno je 12 osoba.

Ovi napadi dešavaju se samo dan poslije eksplozija dvije bombe u gradu Baqubi, u kojima je ubijeno 14 i povrijeđeno 26 osoba, sapćila je policija.

Jedna je bomba eksplodirala u caffe-baru u središtu Baqube, 65 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, dok je druga eksplodirala kod slastičarne u trgovačkoj ulici grada, rekla je policija.

‘Zaštiti narod’

Al-Kaida je preuzela odgovornost za slične napade prošle sedmice u kojima je ubijen velik broj iračkih civila tokom kraja Ramazana, svetog mjeseca za muslimane.

Irak je ovoga ljeta pogođen jednim od najgorih valova nasilja u posljednjih pet godina.

Ranije u srijedu je irački premijer Nouri al-Maliki u svom govoru obećao uhvatiti one koji stoje iza serije bombaških napada.

“Operacije koje smo započeli, lov na na terorističke bande i one koji stoje iza njih, nastavit će se bez posustajanja”, rekao je Maliki u kratkom govoru koji je prenosila državna televizija.

“Nećemo stati dok ne zaštitimo naš narod od ubijanja, zločina i terorizma”, rekao je irački premijer.

aljazeera

tačno.net
Autor 15.8.2013. u 10:46