Serija zemljotresa u Albaniji, ima žrtava

RSE
Autor 26.11.2019. u 09:10

Serija zemljotresa u Albaniji, ima žrtava

Foto: Hektor Pustina/AP

Najmanje šest osoba je stradalo u zemljotresu jačine 6,4 stepena Richterove skale koji je pogodio jutros oko 3:55 Albaniju, prenosi Rojters.

Tela dve žene pronađena su u ruševinama stambene zgrade u severnom selu sela Thumane, a jedan muškarac je stradao u gradu Kurbinu nakon što je u panici skočio kroz prozor zgrade, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Albanije.

Tela još tri žrtve izvučena su iz ruševina dve srušene zgrade u Draču, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Radnici Hitne pomoći rekli su lokalnim medijima da je jedna od stradalih bila starija žena koja je uspela da spasi svog unuka štiteći ga svojim telom.

“Vatrogasci i osoblje vojske pomažu stanovništvu”, u Draču i obližnjem selu Thumane, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane. Neidentifikovani muškarac, sa oblogom za rane na desnom obrazu, rekao je za TV Nevs24 da su njegova ćerka i nećaka bile među zarobljenim u srušenom stambenom objektu u Draču. “Razgovarao sam s kćerkom i nećakinjom telefonom. Rekli su da su dobro i čekaju spas. Nisam mogao da razgovaram sa svojom ženom. Ima i drugih porodica, ali nisam mogao razgovarati s njima”, rekao je muškarac.

Dva portparola vlade kazala su za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču, a nekoliko ljudi je prevezeno u bolnicu u Tirani. Rojtersov svedok opisao je stanovnike koji beže od stambenih zgrada u Tirani, a neki su nosili i bebe u naručju. U nekoliko naselja nestalo je struje.

Serija zemljotresa u Albaniji se nastavila i tokom jutra, a u Draču se srušila cela petospratnica.

U 7.09 sati područje Drača ponovo je pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena po Richteru.

Prema podacima EMSC-a, epicentar prvog potresa bio je 10 kilometara severno od Drača, gradu na obali Jadranskog mora.

“Jak zemljotres napravio je teške posledice i nažalost ima izgubljenih života. Sve državne strukture su na nogama od trenutka kada su potresi počeli. Intezivno se radi kako bi se spasilo sve što je moguće na nekoliko fatalnih tačaka u Draču i Thumane”, napisao je na Twitteru premijer Albanije Edi Rama.

Zemljotresi su se osetili i na Kosovu, u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i u ostalim zemljama na Balkanu.

Ovo je najjači potres u poslednjih 30 godina, u Albaniji, javili su mediji u ovoj državi.

Pre dva meseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.

RSE

RSE
Autor 26.11.2019. u 09:10