Šest žrtva u terorističkom napadu u Londonu, ubijeno troje osumnjičenih

Biljana Jovićević
Autor 4.6.2017. u 10:57

Šest žrtva u terorističkom napadu u Londonu, ubijeno troje osumnjičenih

Šest osoba je ubijeno u terorističkom napadu na London u subotu veče na dvije lokacije, Borou marketu i Londonskom mostu. Policija je ubila i troje osumnjičenih za napad, trojicu muškaraca, saopšteno je na kratkom press brifingu u nedjelju rano izjutra. Metropoliten policija je saopštila i da vjeruju da su svi direktno odgovorni za napad ubijeni.

Policija je takođe saopštila da su osumnjičeni došli u sukob sa policijom i ubijeni 8 minuta nakon primljenog prvog poziva koji je bio u 22 sata i osam minuta.

Mark Rowley, pomoćnik komesara Metropliten policije, je saopštio i da su “osumnjičeni nosili nešto što je ličilo na pojaseve sa eksplozivom ali da je naknadno utvrđeno da su bili lažni”.

Više od 48 ljudi je povređeno, najnoviji su podaci, a mnogi od njih su nakon napada na Londonskom mostu i Borou marketu odvedeni u neku od šest bolnica širom grada, saopštio je Peter Rhode, pomoćnik direktora londonske Hitne ambulantne službe. Kako je rekao, među teško povrijeđenima je i jedan policajac saobraćajne policije Londona, ali nije životno ugrožen. Određeni broj ljudi, sa lakšim povredama, zbrinut je na mjestu napada.

“Proglasili smo stanje velikog incidenta i nastavljamo da radimo sa ostalim hitnim službama”, naveli su iz medicinske službe.

Policija je sapoštila da bi broj povrijeđenih mogao rasti. Istraga o napadu se nastavlja i predvodi je Antiteroristička komanda, rekao je Mark Rewley.

Apelovali su na javnost da ostane “mirna ali na oprezu”.

Policija je takođe zamolila sve koji imaju fotografije ili video snimke sa mjesta napada da ih odnesu u policiju.

​Ovo je treći teroristički incident u Britaniji od početka godine. Prvi se dogodio u martu kod Vestminster mosta i u blizini britanskog parlamenta, stradalo je četvoro ljudi, a drugi 22. maja u Mančesteru i tada su ubijene 22 osobe uključujući djecu i odrasle.

U Velikoj Britaniji će se 8. juna održati prijevremeni parlamentarni izbori.

Britanija je pod najvećim stepenom pripravnosti od napada u Mančesteru prošle sedmice.

U Mančesteru bi u nedjelju trebalo da se održi humanitarni koncert za žrtve napada koji je organizovala pop zvijezda Ariana Grande, a pridružile se brojne svjetske zvijezde.

Više na RSE

Biljana Jovićević
Autor 4.6.2017. u 10:57