Seul: Presuda bivšoj predsednici uživo na televiziji

tačno.net
Autor 3.4.2018. u 09:59

Seul: Presuda bivšoj predsednici uživo na televiziji

Presuda bivšoj predsednici Južne Koreje Park Geun-hje na suđenju za korupciju biće direktno prenošena na televiziji, javila je danas agencija Jonhap.

Park (66), smenjenoj u martu prošle godine zbog korupcionaškog skandala, preti kazna zatvora do 30 godina. Ona se već skoro godinu dana nalazi u pritvoru zbog navodnih nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi dugogodišnja prijateljica i saradnica Park Geun-hje, Čoi Sun-sil.

Sud je odlučio da odobri direktan prenos izricanja presude, koja se očekuje u petak, zbog velikog interesovanja javnosti, preneo je Jonhap.

Tužilaštvo je za bivšu predsednicu zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 118,5 milijardi vona (89 miliona evra).

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamenu za političke usluge.

Takođe, ona je osumnjičena da je naterala 18 velikih kompanija da “doniraju” ukupno 77,4 milijarde vona dvema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi.

Čoi Sun-sil je već osudjena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći, korupcije i mešanja u državne poslove.

RSE

tačno.net
Autor 3.4.2018. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija