Seul: Severna Koreja drugi put ispalila rakete kratkog dometa

tačno.net
Autor 31.7.2019. u 11:26

Seul: Severna Koreja drugi put ispalila rakete kratkog dometa

Foto: KCNA/Reuters

Vojska Južne Koreje saopštila je danas da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, u drugom testu za manje od nedelju dana.

Obe rakete preletele su oko 250 kilometara na maksimalnoj nadmorskoj visini od 30 kilometara, navela je južnokorejska vojska.

Posmatrači tvrde da bi ovaj potez mogao da znači pritisak na Sjedinjene Američke Države za započinjanje novih nuklearnih pregovora.

Test predstavlja još jedno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i izveden je dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju. Takođe, Pjongjang je izrazio bes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vežbi, piše agencija Asošiejted pres.

“Ponovljena lansiranja raketa sa severa nisu od pomoći naporima da se smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i zahtevamo da (Severna Koreja) zaustavi takvo ponašanje”, navodi se u južnokorejskom saopštenju.

Japanski premijer Šinzo Abe kratko je rekao novinarima da lansiranja “nisu pretnja japanskoj nacionalnoj bezbednosti”.

Prošlog četvrtka Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa za koje su zvaničnici Seula rekli da su preletele 600 kilometara na nadmorskoj visini od čak 50 kilometara pre nego što su sletele u more.

Državni mediji Severne Koreje rekli su da je te testove nadgledao lider Kim Džong Un i da su predstavljali “svečano upozorenje” Južnoj Koreji zbog kupovine visokotehnoloških američkih borbenih aviona i planiranih vojnih vežbi sa SAD, koje Pjongjang naziva probom za invaziju.

Uprkos nedavnom zastoju u nuklearnoj diplomatiji Trampa i Kima, oni kažu da održavaju dobre odnose. Nakon lansiranja raketa prošlog četvrtka, Tramp je pokušao da umanji značaj testova, rekavši da je to što je domet kratak najvažnije. On je rekao da je Severna Koreja ispalila “standardne” rakete koje poseduju mnoge zemlje.

Nakon ulaska u pregovore sa Vašingtonom, Severna Koreja je obustavila raketne testove dugog dometa, a Tramp je rekao da je to dokaz da njegova politika u Severnoj Koreji dobro funkcioniše i da je ublažio opasnost od rata sa tom zemljom.

RSE

tačno.net
Autor 31.7.2019. u 11:26