Severna Koreja preti Južnoj uništenjem

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 14:20

Sjeverna Koreja zaprijetila Južnoj Koreji “finalnim uništenjem” tokom debate u UN i upozorila da bi mogla da preduzme “drugi i treći korak” nakon nuklearne probe.

“Stara izreka kaže da se mladunče ne boji tigra. Pogrešno ponašanje Južne Koreje moglo bi da bude najava njenog konačnog uništenja”, rekao je sjevernokorejski diplomata Jon Jong Riong tokom konferencije o razoružanju u UN, prenosi Rojters.

On je naveo da je Sjeverna Koreja nedavno preduzela “odlučan samoodbrambeni korak”, koji je opisao kao “jaku kontraakciju protiv stranog agresora”.

“Ukoliko SAD zauzima neprijateljski stav prema Sjevernoj Koreji, dodatno komplikujući situaciju, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da preduzmemo drugi i treći korak”, rekao je on ne navodeći detalje.

Komentare sjevernokorejskog diplomate odmah su osudile Velika Britanija i Južna Koreja. Britanska ambasadorka pri UN Džoana Adamson rekla je da je takav govor “potpuno neprikladan” i da razgovori sa Pjongjangom idu u pogrešnom pravcu, preneo je Rojters.

“Ne možemo da dopustimo da pretnje o mogućoj destrukciji jedne članice UN”, istakla je ona.

Američka ambasadorka Laura Kenedi smatra da su navodi severnokorejskog diplomate duboko uznemirujući.

“Posebno me pogađa termin koji je upotrebljen kao `najava za finalno uništenje Republike Koreje`. Taj jezik je u suprotnosti sa ciljevima i zadacima koje ovo tijelo namjerava da ostvari”, rekla je kratko ona.

Sjeverna Koreja je prošle nedelje izvela novu nuklearnu probu uprkos protivljenju zapadnih zemalja. Riječ je o trećem podzemnom nuklearnom testu, koji je izazvao burne reakcije u svijetu i regionu.

RSE

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 14:20