Severna Koreja preti otkazivanjem samita s Trampom

tačno.net
Autor 16.5.2018. u 09:38

Severna Koreja preti otkazivanjem samita s Trampom

Severna Koreja saopštila je da bi se mogla povući sa samita sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom, ako Sjedinjene Države jednostrano insistiraju na tome da odustane od nuklearnog naoružanja, prenosi BBC.

Dugo očekivani sastanak između Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una trebalo bi da se održi 12. juna.

Međutim, u oštroj izjavi, ministar spoljnih poslova Severne Koreje optužio je SAD da donose nesmotrene izjave i kreiraju zlobne namere.

On upire prst direktno u američkog savetnika za nacionalnu bezbednost – Džona Boltona.

“Rasvetlili smo Boltonove kvalitete još u prošlosti i ne krijemo osećaj odbojnosti prema njemu”, rekao je Kim Kie Gvan.

Poznato je da je Kim Kie Gvan visoko poštovan u vladajućim krugovima Severne Koreje i da je pre toga učestvovao u pregovorima sa SAD. Stoga, male su šanse da njegovi komentari nisu usaglašeni sa stavovima Kim Džong Una lično.

Džon Bolton, čvrst konzervativac i branilac američke vlasti, snažno zastupa korišćenje te snage u inostranstvu. U intervjuima koje je dao tokom vikenda, Bolton je predložio da Severna Koreja prati libijski model nuklearnog razoružavanja, model za koji mnogi analitičari kažu da će uznemiriti Severnu Koreju s obzirom na sudbinu libijskog rukovodstva.

Kim Kie Gvan je u svojoj izjavi rekao da to nije “izraz namere da se ovo pitanje reši putem dijaloga”.

“U suštini to je manifestacija užasavajućih poteza da se našoj dostojanstvenoj državi nametne sudbina Libije ili Iraka koja su srušene zbog toga što su se povinovale velikim silama. Ne sakrivamo naš osećaj odvratnosti prema [Boltonu]”, zaključio je Kim Kie Gvan.

U Kimovom saopštenju koje je u sredu prenela državna novinska agencija KCNA, stoji da ako SAD nameravaju da “sateraju Severnu Koreju u ćošak i jednostrano zahtevaju da odustanemo od nuklearnog oružja, više neće biti interesovanja za razgovore” i “moraćemo razmotriti” učešće u samitu 12. juna.

Rekao je da je Severna Koreja “imala velike nade” za samit, ali da je “veoma nesrećno što nas SAD izazivaju ispred samit lavinom smešnih izjava”.

Severna Koreja zapretila je u sredu uveče otkazivanjem predstojećeg sastanka lidera Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog vojnih vežbi u Južnoj Koreji, prenela je agencija AFP, pozivajući se na agenciju Jonhap.

Pjongjang je otkazao sastanak na visokom nivou s Južnom Korejom predviđen za sredu u znak protesta zbog godišnjih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, prenela je južnokorejska agencija.

Severna Koreja smatra te vežbe kao pretnju, dok je istorijski samit Kim-Tramp zakazan za 12. jun u Singapuru.

RSE

tačno.net
Autor 16.5.2018. u 09:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija