Siemensov “deal” sa masovnim ubicom Asadom

Autor 18.10.2011. u 11:22

Siemensov “deal” sa masovnim ubicom  Asadom

Iz Ženeve ovih dana pristižu nova upozorenja i apeli: međunarodna zajednica mora u potpunosti braniti sirijski narod i stajati na njegovoj strani. Visoka povjerenica za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima Navi Pillay predstavila je ovih dana i najnoviji izvještaj o stanju u ovoj zemlji u kojem stoji da je do sada ukupno smrtno stradalo 2.900 osoba, među njima 187 djece. Samo u posljednjih deset dana sirijske vlasti ubilo je više od stotinu ljudi. “Tisuće su uhićene, nestale, mučene. Članovi obitelji oporbe su također u zatvorima gdje su izloženi nasilju i pritiscima. Snajperisti s krovova pucaju po mirnim prosvjednicima, tenkovi uništavaju naselja i stambene gradske četvrti. To je svakodnevica u Siriji“, izjavila je Pillay proteklih dana u Ženevi.

Walid Al-Moualem, ministar vanjskih poslova Sirije, nedavno u New Yorku Walid Al-Moualem, ministar vanjskih poslova Sirije, nedavno u New Yorku

“Dozvoljeno je sve što nije zabranjeno…”

Međunarodna zajednica, međutim, do sada nije učinila neki veći ili važniji korak kako bi konačno zaustavila nasilje na ulicama ove zemlje. Anti-sirijska rezolucija u UN-u nije nedavno mogla biti izglasana, budući da su Rusija i Kina na nju uložile veto. Europska unija otišla je doduše korak dalje i izglasala sankcije protiv al Asadovog režima, kojima je izolirala, odnosno, zabranila suradnju glavne sirijske s europskim bankama, zamrznula račune vlastrodržaca iz Damaska u europskim novčanim institutima i zaustavila uvoz nafte iz ove zemlje u Europu – no kako se čini, to do sada nije pokazalo niti najmanji učinak.

Al Asada i njegovu vladu podržava očigledno još uvijek znatan dio određenih društvenih slojeva kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ima, međutim, i onih koji s jedne strane ne podržavaju ničiju političku moć ili vlast, ali niti ne čine ništa kako bi dali neki doprinos, u ovom slučaju, svrgavanju s vlasti dugogodišnjeg tirana i diktatora. Motom “dozvoljeno je sve što nije zabranjeno“ očigledno se vodi i njemački koncern Siemens.

Posao vrijedan 300 milijuna dolara

Masovni prosvjedi traju već mjesecima usprkos velikim žrtvama Masovni prosvjedi traju već mjesecima usprkos velikim žrtvama Naime, onog istog dana kada je EU izglasao izolaciju Sirijske trgovinske banke (koja je u posjedu velikog dijela sirijskih deviznih rezervi), njemački koncern Siemens sklopio je ugovor s vladom u Damasku vrijedan 300 milijuna dolara. Prema njemu, Simens bi u Nassiriji, u blizini glavnog grada Sirije, ubrzo trebao raditi na nadogradnji i širenju tamošnje elektrane. Pri tome bi Siemens bio jedino poduzeće koje bi planiralo, postavljalo instalacije i implementiralo cjelokupne procese, sve do samog puštanja u promet. “Naše poslovanje bilo je planirano već odavno….Orijentiramo se prema preporukama savezne vlade i EU-a, i toliko dugo dok našim djelovanjem ne kršimo zakonske odredbe, toliko dugo ćemo u Siriji i dalje biti prisutni“, izjavio je glasnogovornik Siemensa proteklih dana u Berlinu.

Građani Sirije zabrinuti su za svoju i budućnost zemlje Građani Sirije zabrinuti su za svoju i budućnost zemlje A dok se Simens priprema za početak radova, UNO i UN i dalje sakupljaju dokaze kako bi odgovorne u Siriji mogli optužiti za kršenje ljudskih prava, za zločine protiv čovječnosti i masovna ubijanja. Pedesetak osoba se već nalazi na do sada neobjavljenim popisima ovih institucija. Što konkretno svijet i međunarodna zajednica može još učiniti? U UN-u kažu da je to “stvar pojedinih država i njihovih odluka hoće li u Siriji učiniti isto što su primjerice učinili u Libiji“. Drugim riječima, narodu Sirije za sada ne preostaje ništa drugo već da i dalje prosvjeduje – mirno, ali uz velike rizike i posljedice. Onako kako su to činili i do sada.

Autor 18.10.2011. u 11:22