Sijera Leone, Liberija i Gvineja obvezale se iskorijeniti virus ebole do 15. travnja

tačno.net
Autor 16.2.2015. u 10:34

Sijera Leone, Liberija i Gvineja obvezale se iskorijeniti virus ebole do 15. travnja

Epidemija bi mogla stajati 6,2 milijarde dolara zemlje subsaharske Afrike ove godine, procijenila je 20. siječnja Svjetska banka

Sve tri zemlje najpogođenije virusom ebole – Sijera Leone, Liberija i Gvineja, obvezale su se na summitu u Conakryju u nedjelju iskorijeniti virus do 15. travnja.

Šefovi država triju zemalja “obvezali su se ostvariti ‘nultu zarazu ebolom kroz 60 dana’ počevši s 15. veljače 2015. Zatražili su od međunarodne zajednice da pruži potrebnu podršku u ostvarenju tog cilja”, kažu oni u priopćenju koje je objavio ured predsjednika Gvineje.

Od početka epidemije u prosincu 2013., od bolesti je umrlo 9.177 osoba a oboljele su 22.894 osobe u devet zemalja, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svi smrtni slučajevi, osim 15, dogodili su se u te tri zemlje.

Epidemija “će nastaviti ugrožavati gospodarstvo Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, iako stope zaraze u te tri zemlje pokazuju očite znakove usporavanja”, po priopćenju izdanom po završetku susreta iza zatvorenih vrata između predsjednika Alphe Condea (Gvineja), Ellen Johnson Sirleaf (Liberija) i Ernesta Baija Korome (Sijera Leone).

Na summitu tri su zemlje željele dogovoriti “usklađen plan odgovora na ebolu i gospodarske obnove koji će solidarno zastupati na summitu u Bruxellesu 3. ožujka”.

Epidemija bi mogla stajati 6,2 milijarde dolara zemlje subsaharske Afrike ove godine, procijenila je 20. siječnja Svjetska banka.

novilist.hr

tačno.net
Autor 16.2.2015. u 10:34