Silovatelji iz Delhija osuđeni na smrt

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 13:30

Silovatelji iz Delhija osuđeni na smrt

Indijski sud izrekao je smrtne kazne četvorici muškaraca zbog silovanja i ubistva 23-godišnje studentice u decembru prošle godine.

Sud u New Delhiju izrekao je danas smrtne kazne četvorici silovatelja studentice medicine Yoti Singh (23) u decembru prošle godine.

Vinay Sharma, Akshay Thaku, Pawan Gupta i Mukesh Singh u utorak su proglašeni krivim za silovanje i ubistvo, a budući da je studentica nekoliko dana nakon silovanja umrla od zadobijenih povreda.

Sudija Yogesh Khanna rekao je da ovaj slučaj potpada u kategoriju „najrjeđih od rijetkih“, što opravdava smrtnu kaznu.

Osuđeni Sharma rasplakao se nakon izricanja presude, a otac žrtve je izjavio kako je „sretan i da je pravda zadovoljena“.

Presudu još mora potvrditi Visoki sud, a četvorica muškaraca mogu se žaliti sve do Vrhovnog suda. Žalbeni postupak mogao bi potrajati godinama, rekli su advokati.

Ovaj slučaj pokrenuo je proteste širom zemlje i žustru debatu o zločinima nad ženama u Indiji.

Sedmomjesečno suđenje

Majka žrtve je preklinjala sudiju da izrekne smrtnu kaznu. “Taj zločin nije bio samo greška, oni su planirali i ubili je nemilosrdno”, izjavila je majka novinarima za vrijeme suđenja.

U izvršenju zločina, koji se desio 16. decembra 2012. dok se studentica Yoti Singh vozila u autobusu sa svojim prijateljem, učestvovalo je šest Indijaca, od kojih je jedan, Ram Singh, u zatvoru izvršio samoubistvo.

Drugi, koji je maloljetan (njegovo ime nije objavljeno), prošle je sedmice osuđen na tri godine popravnog doma, što u Indiji predstavlja maksimalnu kaznu za maloljetnike.

Na suđenju koje je trajalo sedam mjeseci saslušano je više od 100 svjedoka, od čega je njih 85 svjedočilo u korist tužioca.

Tokom suđenja Tužilaštvo je iznijelo dokaze protiv optuženih, uključujući DNK testove, izjave pratioca žrtve koji je pretučen u napadu, kao i svjedočenje studentice koje je dala prije nego što je preminula.

U intervjuu uoči presude, koji je 28-godišnji pratilac žrtve dao agenciji AFP, kazao je kako je napad bio gori od noćne more. “Nikada nisam mogao pomisliti da jedno ljudsko biće može toliko loše postupiti prema drugom”, rekao je.

aljazeera

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 13:30