Sinaj: Izgorjeli ostaci aviona ukazuju na moguću eksploziju

tačno.net
Autor 2.11.2015. u 10:19

Sinaj: Izgorjeli ostaci aviona ukazuju na moguću eksploziju

Kamere ruske televizije RT jučer su odaslale prve snimke mjesta pada aviona u kojem su poginula 224 putnika i člana posade.

Izgorjeli ostaci letjelice ruske kompanije Kogalymavia rasuti su po sinajskoj pustinji, a tijela stradalih pronalaze se na površini od blizu 32 kvadratna kilometra.

Osamnaest godina star avion Airbus A321-200 obrušio se na tlo u gotovo vertikalnom padu, prije nego se raspao tokom leta na velikoj visini.

Prve informacije o mogućem uzroku pada u određenoj su mjeri kontradiktorne, od mogućeg tehničkog kvara, pa do eventualnog čina terorizma.

Ipak, jedno je sigurno, brza dezintegracija letjelice mogla je uzrokovati samo izuzetno nasilan događaj koji će vjerovatno biti imenovan u narednim danima.

“Prvi izvještaji pokazuju da se avion prepolovio što sugeriše katastrofalan kvar, a ne mehanički problem. Također, dalo bi se zaključiti da je došlo do eksplozije”, rekao je Michael Clarke, direktor britanskog sigurnosnog ureda Royal United Services Institute.

Do tada, ekipe na mjestu tragedije lociraju tijela i transportuju ih u St. Petersburg, gdje je avion i trebao stići kobnog 31. oktobra nakon što je uzletio sa aerodroma u Šarm el-Šeiku.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.11.2015. u 10:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija