Sinn Fein vodi u anketama uoči izbora u Sjevernoj Irskoj

RSE
Autor/ica 4.5.2022. u 07:40

Sinn Fein vodi u anketama uoči izbora u Sjevernoj Irskoj

 foto: reuters

Uoči ovosedmičnih izbora za parlament Sjeverne Irske, ankete ukazuju na sve veće izglede da će najviše mjesta osvojiti irska nacionalistička stranka, Šin Fejn (Sinn Fein), posvećena ujedinjenju s Irskom, dok njen glavni probritanski rival Demokratska unionistička partija upozorava na moguće probleme pri formiranju trajne vlade. Istovremeno, mlađe generacije tvrde da ih ustavno pitanje ne zanima i da su umorni od polarizirane politike, pišu svjetski mediji.

Insistiranje na ekonomskim pitanjima

U 101 godini otkako je stvorena Sjeverna Irska, unionistička stranka je uvijek bila najveća snaga u skupštini. Međutim, sada bi se to moglo promijeniti, ukazuje Juronjuz (Euronews).

Čini se, kako ističe evropski televizijski kanal, da je irska nacionalistička stranka Šin Fejn (Sinn Fein) u poziciji da bude najveća stranka u skupštini, na šta ukazuju posljednje ankete uoči izbora zakazanih za četvrtak, 5. maj.

Iako nije odustala od zalaganja da Sjeverna Irska, provincija Velike Britanije, postane dio Republike Irske, stranka je to pitanje ostavila po strani te je u predizbornoj kampanji insistirala na ekonomskim temama, predstavljajući se kao progresivna snaga promjena.

Njen glavni rival, Demokratska unionistička partija (DUP), ima druge ideje ističući istorijske veze između Šin Fejna i terorističke grupe IRA, naglašava Juronjuz dodajući da je DUP bio na poziciji prvog ministra u pokrajini od 2007. i ne želi odustati od nje.

DUP je naglasio da neće ući u novu vladu koju bi trebao dijeliti sa Šin Fejnom, osim ako se Protokol Sjeverne Irske koji reguliše trgovinu nakon Bregzita (Brexit) s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva u potpunosti prepravi, što Šin Fejn neće učiniti. To znači, naglašava Juronjuz, kakav god bio rezultat glasanja 5. maja, formiranje trajne vlade će biti veoma teško.

Nove ankete

Posljednje ankete ukazuju da uoči ovosedmičnih izbora Šin Fejn ima šest procentnih poena prednosti, čime bi mogli postati prva irska nacionalistička stranka koja je osvojila najviše mandata u regionalnom parlamentu britanske provincije, ukazuje Rojters (Reuters).

Podrška Šin Fejnu nije se mijenjala od početka kampanje na 26 odsto, pokazalo je istraživanje lista Belfast telegraf (Belfast Telegraph) objavljeno 30. aprila. To, dodaje Rojters, znači blagi pad u odnosu na rekordnih 27,9 odsto koje je stranka osigurala na posljednjim izborima 2017., ali je pomak značajan u smislu pada pada podrške njenom najvećem rivalu u posljednjih 18 mjeseci.

Naime, najveća probritanska stranka DUP, nadmašila je Šin Fejn sa 28,1 odsto glasova u 2017., ali je njena podrška opala na 20 odsto u posljednjoj anketi, koja je također pokazala da bi Savezna stranka Sjeverne Irske i Tradicionalni unionistički glas (TUV) mogli imati najveći rast u poređenju sa prošlim izborima – 14 i devet odsto glasova – dok bi umjerenija Ulster unionistička partija (UUP) dobila 14, a irska nacionalistička Socijaldemokratska i laburistička partija (SDLP) 10 odsto.

Glavni nacionalistički i unionistički rivali u Sjevernoj Irskoj obavezni su, dodaje Rojters, dijeliti vlast prema uslovima mirovnog Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine, koji je okončao trodecenijsko krvoproliće u regiji.

Pitanje Protokola o Sjevernoj Irskoj

U Sjevernoj Irskoj, unionisti, koji su se podijelili na tri stranke, ostavili su prostor za irsku nacionalističku stranku Šin Fejn koja bi mogla osvojiti najviše mjesta na parlamentarnim izborima ove sedmice, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Osim što bi to predstavljalo sazrijevanje za političku stranku koju mnogi izvan Irske još uvijek povezuju s godinama nasilja, to bi, prema ocjeni američkog lista, mogao biti značajan pomak u Sjevernoj Irskoj koji bi mogao poništiti dogovore o podjeli vlasti koji su održavali krhki mir već dvije decenije.

Jedini neposredan efekat pobjede Šin Fejna bio bi, naglašava Njujork tajms, pravo da se imenuje prvi ministar u sljedećoj vladi. Međutim, tvrde politički analitičari, iako su se podijelili u tri stranke, unionisti bi mogli ipak dobiti najveći blok glasova dok DUP upozorava da će odbiti učešće u vladi sa prvim ministrom Šin Fejna.

DUP je povukao svog prvog ministra iz vlade u februaru u sporu oko trgovinskog statusa Sjevera nakon Bregzita, koji je vođen pravnim konstruktom poznatim kao Protokol Sjeverne Irske. Unionisti smatraju da je Protokol, koji zahtijeva granične kontrole robe koja prelazi iz Britanije u Sjevernu Irsku, zabio klin između sjevera i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Ta stranka vrši pritisak na premijera Borisa Džonsona (Johnson) da revidira aranžman o kojem je pregovarao sa Evropskom unijom. Čini se da je Džonson spreman to učiniti, ističe Njujork tajms dodajući da njegova vlada priprema zakon, koji bi mogao biti uveden nekoliko dana nakon izbora, koji bi izbacio dijelove Protokola. Kritičari upozoravaju da bi to moglo izazvati sukob s Briselom i ugroziti teško stečeni mir Sporazuma na Veliki petak.

Umorni od polarizirane politike

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Protokol Sjeverne Irske nije prioritet za većinu glasača u Sjevernoj Irskoj, naročito mladih koji se ne sjećaju krvoprolića već čeznu za danom kada će polarizacija i rasprave nacionalista protiv unionista biti okončani, piše Gardijan (The Guardian).

Ono što se stalno pojavljuje među mladima od 18 do 34 godine koji su, ističe list, postavljali otvorena pitanja o svojim namjerama glasanja je frustracija uokvirivanja izbora kao glasanja o ustavnom pitanje da li Sjeverna Irska treba da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva ili da se ujedini sa Irskom.

Većina njih kaže da ih ne zanima ustavno pitanje već problemi zdravstvene zaštite, podrška mladim porodicama i slično. Stranka Alijanse koja spada u spektar nesvrstanih stranaka bi mogla biti utočište za mnoge glasove koji izbjegavaju ustavno političko pozicioniranje glavnih stranaka.

Prema nekim predviđanjima, dodaje Gardijan, Alijansa bi mogla dobiti od tri do pet dodatnih mjesta na svojih osam. To će značiti veće prisustvo u skupštini Stormont, ali sa 90 mjesta koje treba zauzeti i dalje će biti manjina.

Pokrećući manifest stranke Alijanse prošle sedmice, Naomi Long, njena čelnica, izrazila je frustraciju što oni koji podržavaju nesvrstane stranke nemaju isti glas kao unionisti i nacionalisti zbog sistema uspostavljenog za podjelu vlasti nakon sukoba.

Ona je rekla da želi kraj sistema u kojem se članovi zakonodavne skupštine (MLA) označavaju kao unionistički, nacionalistički ili drugi. ” Ne možemo reći da su u našoj zajednici svi jednaki ako u srcu institucija koje upravljaju ovim mjestom postoji nejednakost i nepoštivanje ljudskih prava”, kazala je Long.

RSE

RSE
Autor/ica 4.5.2022. u 07:40