Sirijci napali pobunjeničko uporište u kojemu je bilo uskladišteno kemijsko oružje

tačno.net
Autor 5.4.2017. u 09:55

Sirijci napali pobunjeničko uporište u kojemu je bilo uskladišteno kemijsko oružje

Foto: Reuters

Sirijske snage nisu koristile hemijsko oružje u vazdušnim napadima na Han Šejhun, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Sirije.

Iz Ministarstva su demantovali korištenje hemijskog oružja u bilo kojem od napada tokom sukoba u Siriji.

“Sirijska vojska ne poseduje hemijsko oružje, stoga su sve takve optužbe neosnovane”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva odbrane.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je sirijska avijacija pogodila pobunjeničko skladište u kome su se nalazile “toksičke supstance”. Saopštenje je stiglo dan pošto je sirijska nevladina organizacija javila da su sirijske vlasti izvele hemijski napad na severozapadu zemlje, u kome je prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 72 civila.

Kako je navelo rusko Ministarstvo odbrane, “prema objektivnim podacima ruske kontrole vazdušnog prostora sirijska avijacija je izvršila udar na terorističko skladište oružja blizu Kan Šeikuna”.

Na lokaciji tog skladišta se nalazila radionica za proizvodnju bombi sa toksičkim supstancama, navelo je ministarstvo.

Kako je prenela ruska agencija Tass, iz ovog skladišta, oružje sa hemijskim nabojem su pobunjenici isporučivali u Irak.

“Međunarodne organizacije i zvanične vlasti zemlje više puta su potvrdile da su teroristi koristili to oružje”, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane, Igor Konošenkov, prenosi Tass.

Konošenkov je rekao da su ti projektili slični onima koje su koristili pobunjenici u Alepu u Siriji, gde su njihovu upotrebu zabeležili ruski vojni stručnjaci.

Rusko ministarstvo je navelo da su iznete informacije “potpuno pouzdane i objektivne”.

Sirijska opozicija juče je optužila “kriminalni režim” sirijskog predsednika Bašara al Asada, da je izvršio napad sa projektilom sa toksičkim gasom i pozvala Savet bezbednosti UN da odmah otvori istragu.

Vašington, London i Pariz su takođe optužili vlasti u Damasku da su odgovorne za taj napad, koje su negirale odgovornost i optužile pobunjenike.

Savet bezbednosti danas će održati hitan sastanak povodom tog napada, a SAD, Francuska i Velika Britanija podnele su predlog rezolucije u kome se osuđuju sirijske vlasti.

RSE

tačno.net
Autor 5.4.2017. u 09:55