Sirijska vlada bez predstavnika na mirovnim pregovorima u Ženevi

tačno.net
Autor 28.11.2017. u 09:08

Sirijska vlada bez predstavnika na mirovnim pregovorima u Ženevi

foto: Getty

Dan prije početka osmog kruga mirovnih pregovora sirijske vlade i oporbe u Ženevi, režim Bašara al-Asada nije potvrdio da će u Ženevu poslati svojeg predstavnika, priopćio je jučer posebni izaslanik UN-a za Siriju.

U kratkom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku Staffan de Mistura kazao je da je od sirijske vlade dobio poruku da njezini predstavnici “neće danas putovati u Ženevu”. “Naravno, nadamo se i očekujemo da će vlada uskoro poslati svoje predstavnike”, dodao je De Mistura.

“Ako obje strane doputuju u Ženevu, nastojat ćemo ih potaknuti na pokretanje ozbiljnog razgovora i, nadamo se, pregovora”, rekao je De Mistura govoreći putem video linka iz Ženeve.

Bez izravnih pregovora oporbe i vlade do sada

Sirijska vlada i oporba dosad nisu izravno pregovarale, nego su se obje strane s De Misturom sastajale odvojeno.

Kratko po svojem dolasku u Ženevu, čelnik delegacije sirijske oporbe Nasr al-Hariri inzistirao je na osmom krugu mirovnih pregovora, ponovno naglasivši kako je cilj oporbenih pregovarača svrgnuti sadašnju sirijsku vladu.

“Naš glavni cilj u pregovorima bit će odlazak Bašara al-Asada prije početka političke tranzicije”, rekao je Hariri novinarima.

Rusija pozvana da izvrši pritisak na Damask

Pozvao je svjetske sile, osobito glavnog Asadova saveznika Rusiju, da izvrše pritisak na vladu u Damasku kako bi se proveli “pravi pregovori”.

Oporba je optužila Asadov režim da u prethodnom krugu UN-ovih mirovnih pregovora nije ozbiljno pregovarao.

index.hr

tačno.net
Autor 28.11.2017. u 09:08