Sirijski dječak Azam pronađen u Beogradu

tačno.net
Autor/ica 28.10.2015. u 16:09

Sirijski dječak Azam pronađen u Beogradu

Kada je prvi put registriran, petogodišnjak se nalazio u prihvatnom centru u Makedoniji [Screenshot/BBC]

Od kraja septembra trajala je potraga za dječakom Azamom Aldahamom, kome je ukazana pomoć u jednoj beogradskoj bolnici.

 

Petogodišnji sirijski dječak, koji je krajem septembra posljednji put viđen u Beogradu, nakon čega mu se gubi svaki trag, konačno je pronađen.

Nakon što je BBC 30. septembra emitirao priču o tom dječaku polomljene vilice, kome je ukazana pomoć u jednoj beogradskoj bolnici, nakon čega je nestao, u potragu za njim krenuo je novinar britanskog servisa John Sweeney.

Ubrzo su mu se pridružile hiljade građana preko društvenih mreža – na Twitteru je pokrenuta kampanja s hashtagom #findazam, a potraga se proširila i na Facebook i Instagram.

I dok se Sweeney među izbjeglicama raspitivao o dječaku, lijepio njegove slike na drveće, beogradska policija je sumnjala da su Azam i njegov pratilac krenuli od Beograda ka Budimpešti.

Objava na Twitteru

Mađarske vlasti su, međutim, za BBC rekle da one nisu registrirale dječaka po imenu Azam Aldaham, a policija u Srbiji je imala dojavu da je dječak sredinom septembra stigao u Minhen.

BBC je u utorak navečer na Twitteru objavio da je mali Azam pronađen i da je dobro, a pušten je i kratki videosnimak na kojem dječak maše gledaocima, kao najava za emisiju u srijedu.

Dječak je posljednji put viđen u društvu čovjeka koji se predstavljao kao njegov otac. Međutim, novinari su sumnjali da je zaista riječ o njegovom ocu.

Kada je prvi put registriran, petogodišnjak se nalazio u prihvatnom centru u Makedoniji.

Izvor: Aljazeera

tačno.net
Autor/ica 28.10.2015. u 16:09