Sirijski režim održava parlamentarne izbore, pregovori u Ženevi se nastavljaju

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 09:44

Sirijski režim održava parlamentarne izbore, pregovori u Ženevi se nastavljaju

Birališta za parlamentarne izbore koje organizira sirijski režim a ne priznaje oporba otvorena su u srijedu dok je Sirija zahvaćena novim valom nasilja nakon šest tjedana prekida vatre, a istodobno u Ženevi počinju pregovori o budućnosti zemlje pod okriljem UN-a.

U područjima pod vladinim nadzorom, što je trećina teritorija gdje živi oko 60 posto stanovništva, glasačka mjesta bit će otvorena tijekom 12 sati, osim ako izborno povjerenstvo ne odluči da “zbog velikog priljeva birača” produži rad birališta.

Na drugim izborima od početka rata 2011. godine, 11.341 kandidata starijih od 25 godina odlučilo se kandidirati za 250 mjesta u parlamentu.

SAD: Izbori nelegalni

Na kraju utrke ostalo ih je tek 3500, a ostali su se povukli “ocjenjujući da nemaju nikakve izglede za pobjedu”, objasnio je novinarima predsjednik Vrhovnog izbornog sudskog odbora, sudac Hišam al-Šar.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje ocijenili su da su izbori nelegalni, a bojkotiraju ih čak i umjerene oporbene skupine u Damasku koje tolerira režim Bašara al-Asada.

Glasovanje se podudara s početkom drugog niza neizravnih pregovora između režima i oporbe, pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi. Prvi krug neslavno je propao u veljači pošto je pregovore napustila oporba nezadovoljna zbog ofenzive režima potpomognute ruskim zrakoplovstvom nedaleko od sjevernog grada Alepa. Izbori se održavaju dok zemlji prijeti novo uranjanje u složeni rat u kojem su suprotstavljeni režim, umjereni pobunjenici i islamisti, kurdske snage, te dva džihadistička neprijatelja – Islamska država i Fronta Al-Nosra, sirijski ogranak Al Kaide.

index.hr

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 09:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija