Sirijski režim se ne osvrće na sankcije EU-a

Autor 10.5.2011. u 00:12

Sirijski režim se ne osvrće na sankcije EU-a

Vlade zemalja članica Europske unije su još prošloga petka dogovorile popis sankcija protiv Sirije, a sada je i službeno Vijeće ministara usvojilo odluku o njihovomm stupanju na snagu.

Kaznene mjere obuhvaćaju zabranu ulaska za 13 osoba, koje prema mišljenju članica EU-a imaju vodeću ulogu u progonu oporbenih političara u Siriji. Ukoliko posjeduju bankovne račune unutar EU-a taj novac će biti zamrznut. EU je za Siriju uveo i embargo na uvoz oružja. Sankcije za sada ne pogađaju osobno šefa države Bašara al Asada. Sankcije stupaju na snagu 10.svibnja.

Sirijska vojska nastavlja s nasiljem prema građanima

Sirijska vojska je u ponedjeljak (9.5.) u predgrađima Damaska, Homsa i Banije uhitila na stotine ljudi. U Homsu su se pojavile oklopne motorne jedinice, a snage sigurnosti pretraživale su jednu po jednu kući i odvodile simpatizere prosvjednog pokreta. U Homsu i Baniji vlasti su prekinule opskrbu vodom i strujom te telefonske i internetske veze.

Državna novinska agencija Sana javlja kako je „u tijeku velika operacija u kojoj se sprečava svaki pokušaj destabilizacije zemlje”. Ukupno je ubijeno šest pripadnika vojske od toga tri časnika koji su se našli pod vatrom pobunjenika. Ovi podaci nisu potvrđeni iz neovisnih izvora.

Od početka prosvjeda u Siriji poginulo gotovo tisuću ljudi

Od početka provsjeda 18. ožujka prema informacijama sirijskih promatrača za zaštitu ljudskih prava poginulo je više od 630 osoba te više od 120 pripadnika snaga sigurnosti. Predsjednik Asad pokušava koristeći žestoku silu ugušiti masovni pokret za demokratske promjene u zemlji.

Agencija Sana javlja da je u blizini Homsa napadnuto i ubijeno desetero radnika koji su se vraćali iz Libanona svojim kućama u Homsu. Sana tvrdi da su radnici bili žrtve napada „naoružanih bandi”. Oporba sumnja u istinitost takvih navoda, ali za sada ih nije moguće provjeriti. Ali oporba se pita: „Tko bi se usudio pucati na autobus ako na ulicama stoji na stotine vojnika?”

Autor 10.5.2011. u 00:12