Situacija na istoku Ukrajine i dalje napeta

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 07:13

Situacija na istoku Ukrajine i dalje napeta

Situacija u ukrajinskom gradu Odesi napeta je i dan nakon što su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, u nedelju uveče, na ulicama okupile i hiljade pristalica ukrajinskih vlasti.

U nedelju je više od 2.000 pripadnika proruskih snaga napalo sedište policije u Odesi, gde je u petak poginulo 40 ljudi, uglavnom iz proruskog tabora. Pod pritiskom napada policija je u nedelju pustila one koje je uhapsila u petak, posle sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Potom su se uveče ispred sedišta policije okupile i pristalice vlasti u Kijevu, među kojima je bilo oko 50 pripadnika nacionalističkog paravojnog pokreta “Desni sektor”. Oni su uzvikivali “Odesa u Ukrajini!”, “Slava Ukrajini!” i pevali himnu.

Posle toga otišli su do izgorele zgrade Doma sindikata, gde je u požaru u petak stradalo oko 40 ljudi. Tamo su razvili ukrajinsku zastavu.

U Slavjansku očekuju “udar” ukrajinske vojske, a za taj napad demonstranti se pripremaju spremanjem molotovljevih koktela, što se može videti po poruci BBC-ja postavljenoj na Tviter. Kako javlja izveštač BBC-ja iz tog grada, stanovnici strahuju da će grad pod naletom vojske biti uništen.

BBC podseća da se ukrajinska vojska u nedelju približila Slavjansku i da je pitanje trenutka kada će napad početi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 07:13