Sj. Koreja: CIA učestvovala u planiranju ubistva Kim Jong-una

tačno.net
Autor 12.5.2017. u 09:08

Sj. Koreja: CIA učestvovala u planiranju ubistva Kim Jong-una

Pjongjang traži izručenje svih osoba koje su učestvovale u navodnoj zavjeri da se biohemijskim oružjem ubije Kim

Sjeverna Koreja tražit će izručenje svake osobe koja je, kako tvrdi, učestvovala u zavjeri koju je podržala američka Centralna obavještajna agencija (CIA) da se biohemijskim oružjem ubije lider Kim Jong-un, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song-ryol.

On je sazvao sastanak stranih diplomata u četvrtak u Pjongjangu kako bi govorio o optužbama da su CIA i obavještajne službe Južne Koreje prošlog mjeseca podmitile i prisilile jednu osobu da se pridruži planiranju ubistva, za koje sjevernokorejsko Ministarstvo državne sigurnosti tvrdi da je spriječeno.

Sjevernokorejska misija u UN-u kasno u četvrtak izdala je saopćenje nazvavši navodni plan za ubistvo Kima “objavom rata”.

Dodaje se da je cilj toga bio naštetiti “mentalnom osloncu kojem cijeli korejski narod apsolutno vjeruje” i “pomračiti vječno sunce” Sjeverne Koreje.

Bijela kuća i CIA odbile su komentirati saopćenje. Obavještajna služba Južne Koreje rekla je da su optužbe “neutemeljene”.

Državni mediji Sjeverne Koreje izvještavaju o planu za ubistvo od prošle sedmice. Ministarstvo sigurnosti obećalo je da će “uhvatiti” svakoga ko je umiješan u navodnu zavjeru, koju je nazvalo “terorizmom koji sponzorira država”.

Misija UN-a navela je da je Ministarstvo državne sigurnosti proglasilo “protivterorističku ofanzivu korejskog stila koju će započeti da se otkriju obavještajne i druge organizacije koje su učestvovole u tome, u SAD-u i Južnoj Koreji”.

“Prema našem zakonu, Centralni ured javnog tužioca Sjeverne Koreje koristit će se svim dostupnim metodama da počne raditi na zahtjevu za izručenje kriminalaca koji su uključeni, kao i da kazni organizatore ovog užasnog terorizma koji sponzorira država”, naveo je Han, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Sjeverna Koreja tvrdi da je glavni osumnjičeni čovjek koji je identificiran jedino po prezimenu “Kim”. Navodi se da je on živio u Pjongjangu i neko vrijeme radio na Dalekom istoku u Rusiji.

Državni mediji javljaju da je bio zaposlen u drvnoj industriji u Habarovsku, jednom od glavnih mjesta gdje državljani Sjeverne Koreje mogu raditi u inozemstvu.

Navodi se i da su se južnokorejski agent imena Jo Ki-chol i “tajni agent” imena Xu Guanghai, direktor kompanije Qingdao NAZCA Trade Co Ltd, sastali s Kimom u Dandongu, na granici s Kinom, gdje su mu dali komunikacijsku opremu i novac.

“Ovi teroristi planirali su u detalje kako upotrijebiti biohemijske supstance, uključujući radioaktivne i otrovne, kako bi se izvršilo ubistvo”, rekao je Han, dodavši da su “te suspstance nabavljene uz pomoć CIA-e, dok je obavještajna služba Južne Koreje trebala osigurati podršku i finansiranje ovog pokušaja ubistva”.

Pjongjang tvrdi da su organizatori “infiltrirali teroriste” u zemlju sa satelitskom komunikacijskom opremom.

Agencije

 

tačno.net
Autor 12.5.2017. u 09:08