Sjedinjene Američke Države napustile Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija

tačno.net
Autor 20.6.2018. u 09:28

Sjedinjene Američke Države napustile Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Vijeća za ljuska prava UN-a nazivajući ga leglom političke pristrasnosti. Američka izaslanica Nikki Haley poručila je kako ovo licemjerno i samouslužno tijelo ismijava ljudska prava.

Vijeće koje je formirano 2006. godine kritikovano je zbog dozvoljavanja zemljama koje imaju upitne podatke o ljudskim pravima da budu članice. Ali aktivisti su kazali kako bi ovaj pokret mogao naštetiti naporima u pratnji i borbi zloupotrebe ljudskih prava širom svijeta.

Hailey je objavila namjeru da SAD napusti ovo vijeće na zajedničkoj konferenciji sa sekretarom Mikeom Pompeom koji je kazao kako je ovo vijeće slab zaštitnik ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je u saopćenju kako bi više volio da SAD ostane u vijeću. Komesar za ljudska prava UN-a Zeid Ra’ad al Hussein kazao je kako je ova odluka razočaravajuća i iznenađujuća. S druge strane, Izrael je pohvalio ovu odluku. Na ovaj potez SAD se odlučio nakon što je Donald Trump kritikovan zbog odvajanja djece migranata od njihovih roditelja na granici SAD-a i Meksika.

Prema riječima analitičara, SAD je već godinama na meti kritika pa ova odluka i nije toliko iznenađujuća. Također, ulazak Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Alžira i Vijetnama u vijeće izazvao je oštru pobunu SAD-a, ali i drugih zemalja.

Izrael je bojkotovao jedan od izvještaja vijeća navodeći kako je kritika nepravedna. Haley je rekao kako je teško prihvatiti da su prošle rezolucije protiv Izraela, ali još nema takve odluke za Venezuelu u kojoj je desetine demonstranata ubijeno tokom političkih previranja.

klix.ba

tačno.net
Autor 20.6.2018. u 09:28