Sjedište NASA-e nazvat će se po prvoj afroameričkoj inženjerki

AJB
Autor/ica 25.6.2020. u 13:04

Sjedište NASA-e nazvat će se po prvoj afroameričkoj inženjerki

foto: NASA

Sjedište NASA-e u Washingtonu preimenovat će se u čast njene prve afroameričke inženjerke Mary Jackson, saopćio je direktor  Američke svemirske agencije, prenosi Hina.

“Mary W. Jackson je jedna od iznimno važnih žena koje su NASA-i pomogle da američke astronaute uspješno pošalje u svemir”, rekao je Jim Brindenstine u saopćenju.

Mary Jackson je 1958. bila prva Afroamerikanka avio inženjerka u svemirskoj agenciji. Objavila je velik broj studija, napose o nadzvučnim letovima.

Isticati postignuća Afroamerikanaca

Čelnik svemirske agencije obećao je da će i ubuduće isticati postignuća Afroamerikanki i pripadnika svih skupina koji su “omogućili NASA-i da ispiše stranicu uspješnih istraživanja”.

Američka poduzeća i ustanove su u prilikama velikih demonstracija koji potresaju zemlju počeli promišljati o mjestu afroameričke zajednice u društvu i o sistemskom rasizmu koji ga pogađa.

NASA je još lani preimenovala ulicu u kojoj je njeno sjedište u “Hidden Figures Way” (Ulica skrivenih lica) u čast trima matematičarkama Afroamerikankama (Mary Jackson, Katherine Johnson i Dorothy Vaughan) čiji je rad, dokumentiran u filmu “Skrivene junakinje” bio dragocjen u američkom osvajanju svemira.

AJB

AJB
Autor/ica 25.6.2020. u 13:04