Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana, stanovnicima naređeno da se sakriju

tačno.net
Autor/ica 4.10.2022. u 08:37

Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana, stanovnicima naređeno da se sakriju

foto: ABC

Sjeverna Koreja je lansirala novu balističku raketu koja je prema tvrdanjama vlasti Japana preletika preko otoka Hokkaido. Stanovnicima dvije japanske regije je odmah naložena evakuacija i odlazak u skloništa.

Ovo je prvi ovakav incident od 2017. godine, iako je UN strogo zabranio Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja.

“Pronađite sklonište u zgradi ili pod zemljom. Ne približavajte se ničemu sumnjivom na cesti. Ako pronađete sumnjive predmete – odmah kontaktirajte policiju ili vatrogasce”, navedeno je u upozorenju japanske vlade stanovnicima nakon što je sjevernokorejska raketa preletila njihov teritorij.

Lansiranje rakete je potvrdila južnokorejska vojska, koja proteklih dana provodi vježbe s američkom vojskom.

Zvaničnici su saopćili da je projektil pao u Tihi okean oko 3.000 kilometara od Japana.

Japanski premijer Fumio Kishida oštro je osudio ove akcije Sjeverne Koreje, opisujući lansiranje kao “nasilno ponašanje”, a japanska vlada je sazvala sastanak svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Čini se da je lansiranje namjerna eskalacija osmišljena kako bi privukla pažnju Japana i SAD-a, koji su uglavnom ignorirali sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

U potpunosti je protivno međunarodnim normama letjeti projektilima prema ili iznad drugih zemalja bez ikakvog prethodnog upozorenja ili konsultacija, piše BBC.

Većina zemalja izbjegava to učiniti u potpunosti jer se lako može zamijeniti za napad, a iako nije tako velik kao nuklearni test, koji bi mogao biti sljedeći, ipak je izuzetno provokativan.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 4.10.2022. u 08:37