Sjeverna Koreja izvela veliku vježbu s bojevom municijom

tačno.net
Autor 25.4.2017. u 15:01

Sjeverna Koreja izvela veliku vježbu s bojevom municijom

foto: reuters

Vojska Sjeverne Koreje izvela je veliku vojnu vježbu u kojoj su vojnici koristili bojevu municija i artiljerijske projektile.

Sjeverna Koreja ovih dana obilježava dva važna datuma, 15. aprila kao rođendan “oca nacije” Kim Il-songa i 25. april kao Dan Narodne armije.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javlja kako je povodom obilježavanja 85. godišnjice osnivanja sjevernokorejska vojska izvela veliku vojnu vježbu u Wonsanu na istočnoj obali.

Ministarstvo Južne Koreje saopćilo je da pomno nadzire aktivnosti sjevernokorejske vojske.

Uporedo s tim, američka podmornica USS Michigan je pod punom ratnom opremom uplovila u vode Južne Koreje.

U regiju se uskoro očekuje i uplovljavanje američkog nosača aviona USS Carl Vinson koji je s ciljem neutralizacije sjevernokorejske nuklearne prijetnje poslan u tu regiju. Taj američki vojni brod trenutno u Zapadnom Pacifiku provodi vojnu vježbu sa japanskom mornaricom, a vlasti Sjeverne Koreje su zaprijetile da će ga potopiti ako uplovi u njene vode.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je poručio da su “sve opcije na stolu” kada je riječ sprečavanje Sjeverne Koreje u razvoju nuklearnog programa, a sjevernokorejski lider Kim Jong-un jučer je poručio kako će “uništiti” Ameriku ako započne rat na Korejskom poluotoku.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 25.4.2017. u 15:01