Sjeverna Koreja izvršila peti nuklearni pokus

tačno.net
Autor 9.9.2016. u 08:52

Sjeverna Koreja izvršila peti nuklearni pokus

Seizmološko podrhtavanje zabilježeno u reonu koji S. Koreja koristi za nuklearne pokuse ima snagu do 30 kilotona.

Seizmička aktivnost zabilježena je u petak u području Sjeverne Koreje gdje ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja, te se vjeruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni pokus, objavili su svjetski mediji.

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini zemljnine površine.

Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski dužnosnik kazao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnom pokusu, te dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap.

Prosvejed upućen Pjongjangu

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 stepeni sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

“To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja”, rekao je Lewis.

Neprekidne provokacije

Američko nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je da je “svjesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluotoku u blizini mjesta na kojemu Sjeverna Koreja obavlja nuklearne pokuse”.

“Pratimo događaje i nastavljamo procjenjivati stanje u koordinaciji s našim regionalnim partnerima”, objavilo je Vijeće.

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggye-ri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa izvedenog 2006.

Napetosti su pojačane od januara, kad je Pjongjang obavio svoj četvrti nuklearni pokus, što je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja ssamita G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 9.9.2016. u 08:52