Sjeverna Koreja lansirala raketu kratkog dometa

tačno.net
Autor 28.9.2021. u 09:31

Sjeverna Koreja lansirala raketu kratkog dometa

foto: AFP

Sjeverna Koreja je ispalila raketu prema moru sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, a Pjongjang je ponovio poziv Americi i Seulu da odustanu od svoje “neprijateljske politike” radi nastavka razgovora.

Projektil je lansiran iz sjeverne provincije Džagang oko 6:40 časova, saopštio je Generalštab vojske Južne Koreje, a prenosi agencija Rojters.

Japansko Ministarstvo odbrane objavilo je da se čini da je riječ o balističkom projektilu, ali nije navelo više detalja.

Lansiranje je uslijedilo neposredno prije nego što je ambasador Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama (UN) apelovao da SAD odustanu od neprijateljske politike prema Pjongjangu i rekao da niko ne može da negira njegovoj zemlji pravo na samoodbranu i testiranje naoružanja.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In naredio je svojim saradnicima da obave detaljnu analizu nedavnih poteza Sjevera i pripreme odgovor.

Američka Indo-pacifička komanda saopštila je da lansiranje ne predstavlja neposrednu prijetnju po SAD ili njihove saveznike, ali je ukazala na “destabilišući uticaj” nelegalnog oružanog programa Sjeverne Koreje.

U saopštenju američke indo-pacifičke vojne komande navodi se da “posvećenost SAD odbrani Južne Koreje i Japana ostaje nepokolebljiva”, prenosi agencija Frans pres (AFP).

To je treća raketa koju je Pjongjang ispalio ovog meseca. Prva je bila krstareća raketa velikog dometa, a druga balistička, kratkog dometa.

RSE

tačno.net
Autor 28.9.2021. u 09:31