Sjeverna Koreja ostala bez interneta, uzrok nepoznat

tačno.net
Autor 23.12.2014. u 10:34

Sjeverna Koreja ostala bez interneta, uzrok nepoznat

Sjeverna Koreja ostala je u ponedjeljak bez pristupa internetu, objavila je američka tvrtka koja prati internetsku infrastrukturu, no uzrok prekida je zasad nepoznat.

“Mogućnost spajanja na internet u Sjevernoj Koreji postupno je padala u protekla 24 sata da bi sada došla do točke u kojoj možemo reći da je pristup potpuno prekinut”, rekao je Daug Madory, direktor tvrtke Dyn Research iz New Hempshirea.

“Objašnjenje može biti benigno…ali je moguće i da ih netko napada”, dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama u petak je najavio da će SAD odgovoriti Sjevernoj Koreji koju optužuje za veliki informatički napad na filmski studio Sony.

“Prouzročili su veliku štetu i mi ćemo na to odgovoriti. Naš odgovor će biti srazmjeran (njihovom napadu), a dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo”, rekao je američki predsjednik.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf izjavila je da ne može potvrditi je li Sjeverna Koreja ostala bez interneta zbog hakerskog napada.

“Ne želimo javno raspravljati o operativnim pojedinostima mogućeg odgovora ili komentirati bilo kakva izvješća, osim da će neki naši odgovori biti vidljivi, a neki možda neće”, rekla je Harf.

Nestabilnost je zabilježena na glavnoj sjevernokorejskoj internetskoj vezi koja prolazi kroz grad Shenyang na sjeveru Kine. Ta veza ide preko kineske tvrtke China Unicom, iako je moguće da je Sjeverna Koreja ograničila internetsku vezu putem satelita, kaže Madory.

“Sve što mogu reći je da je njihova veza u posljednja 24 sata toliko oslabila da sada više ne mogu kominicirati. Nestali su s globalnog interneta”, istaknuo je.

Bijela kuća odbila je komentirati tu vijest.

Washington optužuje Sjevernu Koreju da je odgovorna za napad na Sony Pictures, što je potaknulo Sony da odustane od prikazivanja filma “Intervju” za Božić, parodije o fiktivnoj uroti CIA-e s ciljem da ubije sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una.

Sjeverna Koreja ne prestaje opovrgavati bilo kakvu vezu s tim napadom, jednim od najvećih ikada izvedenih na neku tvrtku u SAD-u i predložila je zajedničku istragu, koju Washington odbacuje.

novilist.hr

tačno.net
Autor 23.12.2014. u 10:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija