Sjevernokorejski satelit funkcionira normalno

tačno.net
Autor 13.12.2012. u 21:24

Sjevernokorejski satelit funkcionira normalno

Sjevernokorejski satelit koji je lansiran na dugometnoj raketi kruži zemljom orbitalnim periodom od 95,4 minuta, saopćilo je u četvrtak južnokorejsko ministarstvo odbrane, ali još nije poznato da li satelit funkcionira na odgovarajući način.  

Dan nakon što je ta komunistička država izvela uspješno, iznenadno, lansiranje rakete, južnokorejsko ministarstvo odbrane je priznalo da satelit Kwangmyongsong-3 kruži Zemljom brzinom od 7,6 kilometara po sekundi, pozivajući se na podatke Sjevernoameričke svemirske vojne komande, ili NORAD-a, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Još nije poznato kakvu vrstu misije taj satelit obavlja. Obično trebaju dvije sedmice da se procijeni da li satelit uspješno kruži orbitom. Do sada funkcionira normalno”, izjavio je portparol južnokorejskog mnistarstva odbrane Kim Min-seok na brifingu za novinare.

Iako Sjeverna Koreja tvrdi da je lansiranje satelita u srijedu bilo namijenjeno u miroljubive svrhe, južnokorejska vlada tvrdi da je to prikriveni test balističke raketne tehnologije, kazao je Kim.

Trofazna raketa ima procijenjeni domet od 10.000 kilometara i može nadlijetjeti Pacifički okean i pogoditi američku teritoriju, kazao je Kim.

“Ako Sjever zamjeni satelit nuklearnom bojevom glavom, to bi se moglo pretvoriti u interkontinentalni balistički projektil”, izjavio je Kim.

tačno.net
Autor 13.12.2012. u 21:24