Skoplje: Demonstranti osvanuli pred Vladom

tačno.net
Autor 18.5.2015. u 09:22

Skoplje: Demonstranti osvanuli pred Vladom

Deo učesnika masovnog antivladinog protesta u Skoplju dočekao je ponedeljak ujutro na ulici, pred zgradom Vlade Makedonije.

U nedelju uveče, nakon obraćanja velikog broja aktivista, političara intelektualaca i analitičara, pred zgradom Vlade postavljeni su šatori, a umesto velike bine nešto manja.

Lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev prethodno je na protestu u nedelju pred nekoliko desetina hiljada ljudi poručio da se protesti nastvljaju sve dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Sa protesta u nedelju zatražene su i ostavke javnog tužioca, rukovodstva Makedonske radio-televizije, kao i politički dogovor o prelaznoj vladi koja će ispuniti uslove o slobodnim i demokratskim izborima.

“Ovaj skup poručuje – sa voljom ili bez volje Nikole Gruevskog, on će otići. On mora otići. Drugog rešenja za ovu krizu nema. Da bi se vratila demokratija, pravda, nada i dostojanstvo građana. Da bi se ispravila Makedonija, koja je sada na kolenima. Ovaj 17. maj će ući u istoriji slobodne Republike Makedonije”, poručio je Zaev.

Kao glavnog krivca za političku krizu u kojoj se nalazi Makedonija, Zaev je označio aktuelnog premijera Nikolu Gruevskog.

„Šaljem konkretnu i jasnu poruku u ime svih nas – Makedonaca, Albanaca, Roma, Turaka, Srba, Bošnjaka, od različitih političkih partija i opredeljenja – Gruevski, ne odugovlači. I sam vidiš da je tvoje vreme prošlo. Odlazi!“, rekao je Zaev.

“Protestujem protiv nedemokratske vlasti, protiv vlasti koja neće da čuje vlastiti narod, koja ne želi prihvatiti različitost, koja želi protežirati nacionalizm i jednoumlje”, rekao nam je jedan od demonstranata u nedelju.

Drugi je poručio: “Protestujem zato što je ova Vlada nesposobna, neodgovorna, nemoralna i ona si mora dati ostavku otići.”

“Mi nismo došli ovde za partiju, mi smo došli za Makedoniju”, naglasio je treći.

Kao odgovor na protest koji je organizovala opozicija, za ponedeljak je vladajuća VMRO DPMNE zakazala “narodni skup” koji će se održati pred parlamentom Makedonije.

Politička kriza u Makedoniji traje gotovo godinu dana, od izbora i povlačenja opozicije iz Sobranja, a kulminirala je u poslednja tri meseca nakon što je opozicija počela da objavljuje takozvane “bombe”, snimke prisluškivanih razgovora koji, prema navodima opozicije, dokazuju kriminal vlasti i njenu zloupotrebu moći.

RSE

tačno.net
Autor 18.5.2015. u 09:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija