Sky News otkrio identitet 22.000 pripadnika IDIL-a iz cijelog svijeta

tačno.net
Autor 10.3.2016. u 11:22

Sky News otkrio identitet 22.000 pripadnika IDIL-a iz cijelog svijeta

Mnoga imena s ovih lista su vrlo dobro poznata. Adel Bary, 26-godišnjak iz Londona, pridružio se IDIL-u nakon što je 2013. godine posjetio Libiju, Egipat i Tursku. određen je kao borac, ali je poznatiji kao rap umjetnik u Velikoj Britaniji. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Drugo poznato ime Velikoj Britaniji je Junaid Hussain, čelnik IDIL-ovog medija koji se priključio teroristima sa suprugom, bivšom punkericom Sally Jones. Planirali su napade u Velikoj Britaniji. Ne zna se gdje je Sally, ali Junaid je poginuo u napadu dronom.

Ovo značajno otkriće sadrži identitete ranije nepoznatih terorista u Velikoj Britaniji, sjevernoj Evropi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, SAD-u i Kanadi, te će pomoći u slamanju organizacije i prevenciji daljnjih terorističkih napada.

Među dokumentima nalazi se i lista “Mučenika”, odnosno detalji brigade čiji borci žele izvesti samoubilački napad i za to su trenirani. Neki telefonski brojevi koji su navedeni na listi su još aktivni.

Navodno su ovi dokumente ukradeni od čelnika unutrašnje policijske sigurnosti IDIL-a i dati su Sky Newsu na USB-u. Muškarac koji je ukrao ove podatke je bivši pripadnik Slobodne sirijske armije koja je pretvorena u IDIL i sebe naziva Abu Hamed. Kazao je kako su se pravila IDIL-a u koja je vjerovao potpuno urušila i zato je odustao. Novinarka ovog medija i on su se sastali na tajnoj lokaciji u Turskoj.

tačno.net
Autor 10.3.2016. u 11:22