Slab odziv birača na češkim izborima

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 13:18

Slab odziv birača na češkim izborima

Česi još danas, do 14 časova, drugog dana vanrednih parlamentarnih izbora imaju šansu da odluče o sastavu Poslaničkog doma i buduće vlade, ali prvi dan je protekao uz slab odziv birača, svega oko 40 odsto od preko osam miliona registrovanih.

Najaktivniji su bili birači u velikim gradovima, najviše u tradicionalno desničarskom Pragu, gde je glasalo izmedju 40 i 50 odsto birača, prenosi Beta.

Danas, završnog dana izbora, očekuje se manji odziv na oko 15.000 birališta, zbog produženog vikenda, pošto je ponedeljak državni praznik.

Iako sve ankete predizbornog raspoloženja birača ukazuju na jasnog favorita izbora, opozicionu Češku socijaldemokratsku stranku i njenog lidera Bohuslava Sobotku kao na budućeg premijera, neizvesno je kako će izgledati nova vlada.

Veliko iznenađenje izbora je prema anketama nova stranka ANO jednog od najbogatijih biznismena u Češkoj i najbogatijeg Slovaka Andreja Babiša, koji je svoju agro i petrohemijsku imperiju proširio i kupovinom najčitanijeg ozbiljnog dnevnika u Češkoj – Mlade fronte Dnes.

Iako su se sve tradicionalne stranke u kampanji pred izbore ograđivale od Babiša i osuđivale ga da je stranku stvorio kao biznis plan, podrška koju će mu danas do 14 časova kada se zatvaraju birališta dati Česi može da presudi da li će umesto manjinske vlade socijaldemokrata uz podršku komunista Češka dobiti ponovo nestabilnu koaliciju, ovog puta socijaldemokrata sa Babišovim ANO.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 13:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija