Slovenija: Bolje smena Janše nego prevremeni izbori

tačno.net
Autor 27.2.2013. u 15:08

Parlament Slovenije sastao se kako bi izglasao nepovjerenje premijeru Janezu Janši, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Naime, ako bi parlament danas izglasao nepovjerenje Janši, nakon toga bi trebao biti poznat novi lider koji će preuzeti upravljanjem ovom državom.

Potrebno je istaći da, izglasavanjem nepovjerenja premijeru Janši, slovenski političari žele izbjeći održavanje prijevremenih izbora.

Kao budući nasljednik premijera, u javnosti se najčešće spominje ime lidera opozicije Alenke Bratušek.

Nakon što je premijer Janša odbio podnijeti ostavku, tri partije su se povukle iz vladajuće koalicije, tako da je Partija demokratske Slovenije koju predvodi Janša, zajedno s najmanjim koalicionim partnerom, zadržala 30 od mogućih 90 mjesta u parlamentu.

Također, u izvještaju Komisije za borbu protiv korupcije objavljenom prošlog mjeseca, premijer Janez Janša i lider opozicije Zoran Janković su optuženi za korupciju.

U izvještaju se premijer optužuje za neprijavljivanje jednog dijela svoje imovine, a lider opozicije za neprijavljivanje porijekla dijela novčanih sredstava kojima raspolaže.

Isto tako, izjave o umiješanosti premijera Janše u korupciju dodatno su pogoršale političko stanje u Sloveniji.

Podsjećamo, na destine hiljada uposlenika javnog sektora u Sloveniji protivi se vladinim mjerama štednje, te su 23. januara privremeno napustili radna mjesta, iskazujući time svoje nezadovoljstvo radom vlade.

AA

tačno.net
Autor 27.2.2013. u 15:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija