Slučaj Nemtsov: Usporedba s ubojstvom od prije 80 godina

tačno.net
Autor 2.3.2015. u 11:02

Slučaj Nemtsov: Usporedba s ubojstvom od prije 80 godina

Piše: Daisy Sindelar- Radio Slobodna Evropa

Mnogi povjesničari su usporedili drsko ubojstvo Borisa Nemtsova sa onim koje se dogodilo1934. Tada je likvidiran jedan od boljševičkih čelnika Sergej Kirov, Staljinov suparnik,čija je smrt poslužila kao izgovor za Staljinovu kampanju terora protiv boljševičke stare garde.

Prvog dana decembra1934. dogodilo se ubojstvo koje je bilo priprema terena za jedno od najcrnjih poglavlja sovjetske povijesti.

Žrtva je bio Sergej Kirov, popularni lider Komunističke partije u Lenjingradu i jedan od rijetkih ljudi koji su se mogli usprotiviti Josefu Staljinu, sve moćnijem sovjetskom lideru.

Staljin nikada nije bio službeno povezan s kriminalnim činom. No, iskoristio je ubojstvo kao izgovor da počne provoditi “veliki teror” i da eliminira tisuće političkih protivnika koje je krivio, izravno ili neizravno, za smrt Kirova.

Aleksandr Orlov, agent sovjetske tajne policije koji je preuzeo odgovornost za organiziranje Kirovljeve smrti, napisao je: “Staljin je odlučio organizirati atentat na Kirova i za zločin okriviti boljševičku opoziciju, a time se i jednim udarcem riješiti Lenjinovih bivših drugova.”

Osamdeset godina kasnije, dobri poznavaoci ruskih prilika povlače paralelu između Kirovljeve smrti i ubojstva oporbenog čelnika Borisa Nemtsova 27. februara. Kao Kirov, i Nemtsov je bio karizmatičan i privlačan. Kirov je potencijalno mogao biti jedini naslijednik Josefa Staljina, kao što su mnogi u Nemtsovu vidjeli naslijednika Vladimira Putina.

Promatrači su brzo uočili sličnost u nekadašnjim Staljinovim riječma i djelima s Putinovom reakcijom na smrt Nemtsova. Putin je, takodjer, kao i nekada Staljin, preuzeo izravnu kontrolu nad istragom ubojstva.

Pravda je u decembru 1934 javila: “Drug Staljin će osobno voditi istragu oubojstvu druga Kirova.”

Pojedini promatrači sada se pitaju da li će ubojstvo Nemtsova otvoriti vrata novom “velikom teroru” – razdoblju u kojem je Kremlj sustavno neutralizirao oponente, ‘’klevetnike’ .

“Pitanje koje se sadapostavlja je da li su lideri u Kremlju spremni odvesti zemlju nasličan put izolacije i konačnog uništenja”, piše analitičarka Karen Dawish u tekstu za CNN.

Do sada je Kremlj kao potencijalne krivce za ubojstvo Nemtsovao krivio mnoge, i svi su izvan Rusije. Službena Moskva kaže da su mogući krivci iz SAD, ili ukrajinski nacionalisti ili islamistički ekstremisti.

Isto tako, Viktor Kravčenko, disident iz sovjetskog doba, je rekao kako je moguće “da je ubojica Kirova djelovao kao sredstvo po naredbi stranaca – Estonaca, Poljaka , Njemaca ili Britanaca”. Uslijedili su potom službeni izvještaji koji “povezuju ubojicu sa sadašnjimi starim sljedbenicima boljševika”.

Tako su se proširile glasine da Putin optužuje pristaše samog Nemtsova za njegovo ubojstvo. Da li je scenario poput onoga u slučaju Kirov ponovno na djelu?

Tagovi:
tačno.net
Autor 2.3.2015. u 11:02