Službeno potvrđeno: Hillary Clinton kandidira se za predsjednicu

tačno.net
Autor 13.4.2015. u 08:53

Službeno potvrđeno: Hillary Clinton kandidira se za predsjednicu

HILLARY CLINTON kandidirat će se za predsjednicu SAD-a. Službeno je to potvrdio John Podesta, vjerojatni šef kampanje aktualne američke državne tajnice, prenosi Washington Post.

“Želio sam da to čujete najprije od mene – službeno je: Hillary se kandidira za predsjednicu”, napisao je Podesta u e-mailu koji je poslao simpatizerima i potencijalnim financijerima.

Nedugo zatim uslijedila je i video objava na YouTubeu, u kojoj je Clinton i sama najavila kandidaturu. Već za koji dan očekuje se i početak kampanje: ovog tjedna družit će se s biračima u Iowi, a za idući mjesec zakazan je događaj koji bi trebao predstavljati službeno lansiranje njene predsjedničke kampanje.

Američki predsjednički izbori održavaju se 2016. godine, ali Clinton podršku Demokratske stranke najprije mora izboriti na unutarstranačkim izborima. Nitko osim nje nije još najavio da će tražiti nominaciju Demokratske stranke, te se očekuje da će se Clinton za kandidaturu izboriti bez većih problema.

Clinton je obećala  da će se boriti za obične Amerikance, krenuvši u dugoočeklivanu drugu utrku za Bijelu kuću kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke.

“Obični Amerikanci trebaju svoga zagovornika. Želim biti taj zagovornik”, rekla je Clinton u video poruci objavljenoj na internetu.

“Amerikanci su uspjeli pobijediti tešku gospodarsku krizu, ali najjače karte i dalje drže oni na vrhu”, dodala je.

Clinton, koja je prvu demokratsku nominaciju izgubila 2009. od Baracka Obame, trebala bi uskoro otputovati u američku saveznu državu Iowu, prvu u kojoj će se početkom 2016. održati stranački predizbori.

Njezina kampanja za predstojeće izbore koji će se održati u studenome 2016. fokusirat će se na borbu protiv ekonomske nejednakosti te na povijesnu prirodu njezine želje da postane prva predsjednica Sjedinjenih Država, kazali su njezini savjetnici.

No s obzirom na to da je već više desetljeća u fokusu javnosti, najprije kao supruga bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, potom kao američka senatorica te na kraju kao državna tajnica, morala bi se više usredotočiti na približavanje običnim malim ljudima, njezinim potencijalnim biračima, smatraju promatrači.

Čak i prije službene objave nominacije, potencijalni republikanski suparnici obrušili su se na Clinton. Bivši guverner Floride Jeb Bush kritizirao ju je zbog vođenja američke vanjske politike dok je bila državna tajnica.

“Treba nam bolja vanjska politika od one Obama-Clinton koja je naštetila odnosima s našim saveznicima i ojačala naše neprijatelje”, rekao je Bush.

Republikanski senator iz Kentuckya Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države.

Paul je ponovio stare kritike njezina pristupa napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. i nedavna pitanja u vezi stranih donacija humanitarnoj zakladi koju je osnovala sa svojim suprugom, bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

“Clintoni su poznati po tome da smatraju da su iznad zakona”, rekao je za CNN senator Kentuckyja, koji je nedavno objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i po mnogima je favorit

index.hr

tačno.net
Autor 13.4.2015. u 08:53