Smanjene zaštićene oblasti
Trumpov beskrupulozan napad na prirodu

Jörg Römer
Autor 7.12.2017. u 09:37

Smanjene zaštićene oblasti<br> Trumpov beskrupulozan napad na prirodu

Foto: Nature Picture Library

Uredio: Ešref Zaimbegović

Donald Trump naredio je najveće smanjenje zaštićenih površina u istoriji SAD. Oblasti navodno trebaju biti pristupačnije ljudima a ustvari radi se o nečemu drugome.

To je najavio i to se sada dogodilo: Predsjednik SAD Donald Trump je dekretom značajno smanjio dva zaštićena prirodna rezervata u saveznoj državi Juta. Za 85% smanjiće se National Monument Bears Ears a Grand Staircase-Escalante za oko 50%. Obje oblasti biće smanjene za 8 000 kvadratnih kilometara – površina tri puta veća od njemačke pokrajine Saarland.

Time je Trump odgovoran za najveće smanjenje zaštićenih oblasti u istoriji SAD. A moglo bi se desiti da nije posljednje. Jedan pregled:

Šta su nacionalni spomenici

Osnova za najveći broj zaštićenih oblasti ili spomeničkih područja u SADu je Antiquities Act iz 1906. godine. Usvojen je pod predsjednikom Theodorom Roosveltom i omogućavao je američkim predsjednicima da područja ili „objekte od istorijskog ili naučnog interesa“, koji pripadaju vladi u Vašingtonu ili ih ona kontroliše, proglase nacionalnim spomenicima.

Roosevelt je proglasio 18 takvih spomenika, među njima Grand Canyon (Veliki kanjon) u Arizoni i Devil’s Tower (Đavolja kula) u Vajomingu. Mnogi predsjednici su nakon toga imenovali mnoge dalje spomenike. I Kongres je proglasio nekoliko njih. Najviše ovih spomenika i zaštićenih zona nadzire National Park Service i oni se mogu javno koristiti. Neki spomenici su pod nadzorom Bureau of Land Management, Fish and Wildlife Service ili Forest Service. Svaka institucija ima smjernice za zaštitu krajolika, one sadrže naprimjer ograničenje kopanja ruda ili sječu šume ali i slobodnih aktivnosti kao naprimjer vožnja terenskih vozila.

Šta je posebno na Bears Ears i Grand Staircase-Escalante?

Prirodni rezervat Bears Ears biće Trumpovim ukazom podjeljen u dvije oblasti koje zajedno imaju samo još 930 kvadratnih kilometara što je smanjenje sadašnje površine za 5.400 kvadratnih kilometara. Tek u decembru 2016. tadašnji predsjednik Barack Obama proglasio je Bears Ears za Nationalmonument. Prirodni rezervat na jugoistoku Jute je poznat po Bears-Ears-Mesas – posebno impresivnim ravnim gorama oblika stola koje svojim strmim padinama obilježavaju to područje. Uz to tamo su upadljive stjenovite formacije, među njima pješčane stijene iz Valley of the Gods (Dolina bogova), rijeke i kanjoni.

Na ovom području tradicionalno žive i pripadnici nekih indijanskih etničkih grupa kao Navajo, Hopi i Ute. Njihovi preci ostavili su mnogobrojne tragove – na području se nalaze hiljade arheoloških iskopina. Njihovi ostaci kao i kulturno blago trebaju biti zaštićeni.

Bivši predsjednik Bill Clinton je devedesetih godina proglasio za Nationalmonument Grand Staircase-Escalante, koji je sa 750.000 hektara veći od savezne države Delaver. On leži na jugu Jute u zabačenoj oblasti. Posebno upadljive u ovoj oblasti su takozvane Grand Staircase (Velike stepenice).

Ovaj geološki veoma vrijedan krajolik, koji na jugu graniči sa Velikim kanjonom, daje sa svojim različitim slojevima stijena jedinstven uvid u različite etape razvoja zemlje. Uz to na ovom području su palenteolozi iskopali mnoge skelete dinosaura.

Šta je pozadina Trumpovog ukaza?

Trump je svome ministru unutrašnjih poslova Ryanu Zinke dao nalog da ispita ukupno 27 spomenika koji su u poslednje dvije decenije proglašeni za Nationalmonument – među njima i dvije zaštićene pomorske oblasti Pacific Remote Islands i Rose Atoll.

Prema predsjedniku radi se o tome da se ove površine predaju domaćem stanovništvu. Ljudi bi tamo mogli šetati i ići na izlete. U izvještaju koji je dospio u javnost Zinke je pisao o sječi šume, lovu, komercijalnom ribolovu ili pašnjacima. Na ovom području bi prije svega trebalo podsticati uzgoj goveda.

Međutim vjerovatno se radi o prirodnim bogatstvima. Zinke primjećuje u jednom memorandumu za Trumpa da se u okvirima prirodnih rezervata nalaze „zalihe od više milijardi tona uglja i velike rezerve nafte“.

Šta će biti dalje?

Mnoge konzervativne snage smatraju da je proglašavanje zaštićenih oblasti od strane demokrate Obame predimenzionirano i predbacuju predsjedniku zloupotrebu položaja. I Clintonova odluka za stvaranje Grand Staircase još uvijek nailazi na kritiku. Neki smatraju da su te oblasti prevelike i da se više ne radi o izvornoj intenciji zakona. Deklariranje miliona hektara za naučna posmatranja ili zaštitu rijetkih vrsta je pljačka državne zemlje. Borci za zaštitu životne sredine gledaju na to drugačije i smatraju da te oblasti treba zaštititi.

Zakon stvarno potiče stvaranje što je moguće manjih zaštićenih zona i zato neki smatraju neka od prethodnih imenovanja ilegalnim. Međutim nejasno je da li Trump ima pravo da sruši odluke o stvaranju Nationalmonumenata. Zato su borci za zaštitu životne sredine već najavili tužbu. I predstavnici starosjedilaca hoće pred sud. Veoma je moguće da se iz ovoga izrodi dugogodišnji pravni spor. I na kraju se mora odgovoriti na pitanje da li se ogromne oblasti SAD mogu dati za eksploataciju nafte i gasa, za rudarstvo ili sječu šume.

Da li nacionalni spomenici smanjuju gospodarsku snagu regiona?

Da će se oko uspostavljanja nacionalnih spomenika voditi borba u Kongresu i pred sudom nije ništa novo: još je Roosevelt za neke odluke pobrao žestoke kritike a također i Jimmy Carter za stvaranje ogromnih zaštićenih oblasti na Aljasci kao i George W. Bush koji se sukobio sa ribarima i poslovnim ljudima oko stvaranja zaštićene zone Papahanaumokuakea Marine National Monument sjeverozapadno od Havaja. Međutim nijedan predsjednik nije pokušao da opozove odluke svoga prethodnika. Osim Trumpa.

Uostalom jedna studija je došla do zaključka da su strahovanja konzervativaca bez osnove i da gospodarska snaga ne trpi zbog veličine zaštićene zone. Indikatori kao zaposlenost, stanovništvo i dohodak po glavi stanovnika u dijelovima zapada SAD, gdje od 1981. postoji zona veća od 4.000 hektara, su ostali stabilni ili su se poboljšali, utvrdila je istraživačka grupa Headwaters Economics.

spiegel.de

Jörg Römer
Autor 7.12.2017. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija