Smijenjen gradonačelnik Kijeva

tačno.net
Autor 25.1.2014. u 13:29

Smijenjen gradonačelnik Kijeva

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič smjenio je dekretom gradonačelnika Kijeva Aleksandra Popova i umjesto njega postavio Viktora Makenka koji je do sada bio poslanik njegove Partije regiona.

Dio demonstranata planira zauzeti kancelariju državnog tužioca, saznaje Itar-Tas s od demonstranata koji su najavili da se očekuje da će u tome učestvovati oko 600 ljudi.

Demonstranti u Kijevu su u petak zauzeli zgradu ministarstva poljoprivrede, a već skoro dva mjeseca drže gradsku skupštinu u Kijevu, zgradu u kojoj se nalaze sindikati i Oktobarsku palatu. Oni namjeravaju zauzeti i sjedište kompanije “Ukrajinski Naftogas”.

Učesnici demonstracija su zauzeli zgrade lokalnih vlada u 10 regiona. Protesti su se proširili na Kijev, Žitomir, Hmelnicki, Rovno, Ternopol, Černovci, Ivano-Frankovsk, Lvov, Vinic, Transkarpatski region i region Volin.

Policija u Čerkasiju je oslobodila zgradu regionalne administracije koju su demonstranti ranije zauzeli.

Još jedan demonstrant, koji je zadobio teške povrede u sukobima sa ukrajinskom policijom u srijedu, preminuo je u subotu u bolnici, čime se, kako su izjavili zvaničnici iz Kijeva, broj poginulih popeo na tri, dok demonstranti tvrde da je u protestima poginulo šest ljudi.

Portparol kijevske bolnice izjavio je AFP-u da je demonstrant koji je zadobio teške povrede bio podvrgnut nizu operacija, ali je preminuo u bolnici.

Zauzimanje zgrada

Stotinjak antivladinih demonstranata u Ukrajini pokušali su danas zauzeti glavnu zgradu Ministarstva energetike, izjavio je ministar energetike Eduard Stavicki.

“Pokušali su da zauzmu zgradu. Došlo je oko 100 naoružanih ljudi. Prišao sam im i rekao da prijeti rizik od kolapsa čitavog energetskog sistema Ukrajine ako mirno ne odu iz zgrade”, rekao je Stavicki.

On je za Reuters kazao da su demonstranti napustili zgradu, ali mu je rečeno da blokiraju ulaz u zgradu spolja.

“Ono što se sada dešava predstavlja direktnu prijetnju po čitav ukrajinski energetski sistem”, dodao je on.

Stotine aktivista ranije su zauzele gradsku vijećnicu i Ministarstvo poljoprivrede u blizini Ministarstva energetike, u sve nasilnijim protestima protiv predsjednika Viktora Janukoviča, podsjeća agencija Hina.

EU traži političko rješenje

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule izjavio je danas nakon posjete Kijevu da će EU ostati aktivno uključena u potragu za političkim rješenjem ukrajinske krize.

“Neophodna je serija konkretnih koraka ka ponovnom uspostavljanju povjerenja u narodu i zaustavljanju spirale nasilja i zastrašivanja”, saopćio je Fule nakon što je kao izaslanik EU obavio niz razgovora s predstavnicima vlasti i opozicije u Ukrajini.

On je u ime predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosoa i visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja i kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

Komesar je naglasio potrebu za nacionalnim dijalogom vlasti i opozicije kako bi se kriza okončala političkim rješenjem.

“EU će ostati angažirana i spremna da pomogne u ovom procesu”, istakao je File u saopćenju za medije, navodi Tanjug.

Masovni antivladini protesti u Ukrajini izbili su krajem prošle godine, nakon što su vlasti odbile da potpišu trgovinski sporazum sa EU i objavile namjeru da se okrenu Rusiji.

Situacija je pogoršana nakon neuspješnih pokušaja vlasti pod vodstvom predsjednika Viktora Janukoviča da razbije demonstracije upotrebom sile, a nasilje je eskaliralo poslije donošenja drakonskih zakona kojima se zabranjuju masovna okupljanja i protesti.

Nastavak sukoba

U Kijevu je i danas napeto poslije noći koju su obilježili sporadični sukobi kojih je bilo uprkos primirju i tome što je predsjednik Viktor Janukovič ponudio ustupke.

Kijev, epicentar najveće političke krize u Ukrajini od 1991. godine, koja traje već dva mjeseca, jutros je relativno miran, ali stotine demonstranata su i dalje s jedne strane barikada, a snage sigurnosti s druge, javlja Tanjug.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova je u specijalnom saopćenju poručilo da su neke radikalne snage, nad kojima vođe protesta nemaju kontrolu, nastavile da provociraju policiju da upotrijebi silu, uprkos dugotrajnim pregovorima između opozicije i vlasti, kao i preliminarnim sporazumima o primirju.

Svjetski lideri su osudili nasilje i apelirali na predsjednika da pregovara sa opozicijom, ali pritisak Zapada, zasad, nema mnogo utjecaja.

Francuska je osudila odgovor vlasti na proteste u Kijevu zbog toga što je snagama sigurnosti naloženo da pucaju na demonstrante, a američki državni sekretar John Kerry jučer je poručio da SAD sarađuju s evropskim saveznicima u pokušaju da okončaju nasilje.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 25.1.2014. u 13:29