Smrt Ali Abdullah Saleha i još veće nedoumice oko Jemena

Saeid Abdepour
Autor 6.12.2017. u 20:29

Smrt Ali Abdullah Saleha i još veće nedoumice oko Jemena

Foto: AFP

Samo 24 sata nakon što je Ali Abdullah Saleh izdao saopćenje da su njemu lojalne snage okončale saradnju sa Husima i nakon što je najavio “novi list” o uspostavi saradnje sa saudijskim snagama protiv Husa ukoliko koalicione snage obustave napad na jemenske građane postao je žrtvom terora pod sumnjivim okolnostima. Smaknućem Abdullaha Saleha Jemen je ušao u novu i opasnu fazu.

Ali Abdullah Saleh u svom posljednjem TV obraćanju izrazio je spremnost da pregovara sa Saudijskom Arabijom ali je i zatražio od jemenskog naroda da ustane protiv Husa. Svojim je pristašama izdao naređenje da zauzmu sve centre koji se dovode u vezu sa Husima u svim gradovima. On je, također, kazao kako su Husi posljednjih godina unazadili Jemen i izložili zemlju teškim uvjetima.

Šta je razlog da je Ali Abdullah Saleh istupio iz koalicije Ansar Allah pod vođstvom Husa? Tokom tri posljednje godine Ujedinjeni Arapski Emirati usmjeravali su sve svoje napore ka prodoru na frontu Sana i na privlačenje Ali Abdullah Saleha u arapsku koaliciju kako bi pokvarili njegovu dotadašnju koaliciju sa Ansar Allah. Ali Saudijci nisu prihvatali nikakav oblik zbližavanja sa Salehom niti su bili spremni oprostiti mu i zaboraviti njegov puč. Međutim, malo pomalo, kako je iščezavala nada u vojne operacije i usljed poraza u Jemenu sve je dovelo do toga da su prihvatili bivšeg predsjednika Jemena. Ali saudijska je radost trajala svega 24 sata.

UAE su u prvoj fazi Ahmad Ali Abdullah Saleha, sina Ali Abdullah Saleha, specijalnim avionom otpremili u Rijad kako bi se susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammad bin Salmanom. Ali ga saudijski prijestolonasljednik nije dočekao kako priliči i tako je ponizio i njega i njegovog oca. Ahmad Ali Abdullah Saleh se u Abu Dhabi vratio pokunjen i to je bio povod da se bivši jemenski predsjednik čim prije okrene u smjeru Ansar Allaha premda se s njima sukobljavao i imao razmirice. Kakve je prirode bilo zbližavanje Ali Abdullah Saleha sa arapskom koalicijom pod saudijskim vođstvom tokom proteklih dana i kakva se transakcija izvršila tokom tih tajnih susreta i iza zatvorenih vrata nije poznato. Ali je ovo bio najvažniji rizik u gotovo pedesetogodišnjem političkom životu Ali Abdullah Saleha koji je na koncu i doveo do njegovog smaknuća rukom nekog od njegovih rivala.

Ali Abdullah Saleh je blizu 40 godina bio na čelu Jemena i tokom tog perioda preobratio se u jednog egoističnog vladara. Salehova pozicija je tokom posljednjih nekoliko mjeseci bila u snažnim usponima i padovima. Od prije dva mjeseca odvijali su se intenzivni pregovori između vođa Ansar Allah i stranke Općeg narodnog kongresa na čelu sa  Abdullah Salehom uz posredovanje jemenskih “bijelih brada”. Ali je Saleh postepeno izgubio ugled među jemenskim vojnim liderima i liderima službe bezbjednosti koji su mu se nekoć pokoravali. Postepeni gubitak moći među dojučerašnjim pristalicama Saleha je primorao da se okrene ka uspostavljanju relacija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i prema nastojanjima  da se dodvori Saudijcima. To je otišlo tako daleko da je on izjavio kako je nužno uspostaviti odnose sa arapskom koalicijom a, naravno, to je bilo uvjetovano činjenicom da Saudijci prestanu sa bombardovanjem Jemena.

Ovo Salehovo zaokretanje nije predstavljalo rješenje za veliki broj jemenskih snaga i plemena. Mnogi su izgubili živote tokom trogodišnjih koalicionih napada i na pomolu nije bilo ni najmanjih naznaka primirja između Ansar Allaha i velikog dijela jemenskih plemena, pa čak i nekih Abdullah Salehovih pristaša.

Salehovo priključivanje arapskoj koaliciji u bliskoj je budućnosti – da je on poživio svega nekoliko mjeseci- moglo promijeniti balans snaga u jemenskom ratu. A koliko je samo ratova bilo u korist arapske koalicije. Jer Saleh je bio veoma oštroumna osoba i imao je karizmu lidera bez presedana u Jemenu. Nebrojeno puta je Saudijskoj Arabiji izražavao spremnost na dijalog sa njima ali se Rijad nije osvrtao na ove Salehove izjave. Svoj su kurs Saudijci promijenili kada je već bilo kasno. Sada arapska koalicija nije uspjela napraviti raskol između jemenskih snaga.

U svemu ovome, situacija u Jemenu je ušla u opasniju fazu. Nije poznato kakav će kurs zauzeti stranka Općeg narodnog kongresa i kakva će biti sudbina saveza sa Ansar Allah? Da li će iz stranke istupiti Abdullah Salehove pristalice i priključiti se Abd Rabuh Mansour Hadiju u Rijadu i njegovim pristašama na jugu Jemena? Ko ili koja grupa je odgovorna za teror nad Abdullah Salehom imat će ključnu ulogu u pozicioniranju stranke Općeg narodnog kongresa. Neki vjeruju kako je teroristički akt djelo Ansar Allaha, dok neki smatraju da su teror izvršila plemena hashid. Ali Abdullah Saleh je tokom svoje dugogodišnje vladavine stvorio veliki broj neprijatelja među jemenskim narodom tako da u neku ruku on sam snosi glavnu odgovornost za nemire u Jemenu tokom posljednih deset godina, kao i za veliko siromaštvo i zaostalost zemlje kao posljedicu takve situacije.

Saeid Abdepour
Autor 6.12.2017. u 20:29