Smrtonosni potencijal covida u podacima – U nizu država nadmašio sve bolesti

LUKÁŠ MAREK
Autor 24.9.2020. u 11:24

Smrtonosni potencijal covida u podacima – U nizu država nadmašio sve bolesti

Žena u peruanskom mjestu Iquitos sa portretima ljekara koji su podlegli bolesti covid – 19. – Foto: Profimedia.cz

Piše: Lukáš Marek

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Covid – 19 je prema analizi istraživačkog instituta medicinskog fakulteta univerziteta Vašington IHME globalno 12. najčešći uzrok smrti. Međutim, tamo, gdje se njegovo širenje izmaklo kontroli on je došao na prvo mjesto tabele smrtnosti.

Već u aprilu, kada je u mnogim zemljama bio vrhunac prvog vala pandemije, u medijima se objavila informacija da je naprimjer u SAD u najtežim danima, covid – 19 postao jedan od najvećih ubica. Novi brojevi mrtvih s tom dijagnozom tamo su dan za danom prelazili dvije hiljade što je bilo više nego i tadašnji dnevni broj žrtava od raka ili srčanih bolesti. Međutim, kakva pozicija novom corona virusu pripada na ljestvici najčešćih uzroka smrti u cijelom kričičnom polugodištu u cijelom svijetu?

Na to pitanje pokušao je odgovoriti student medicine na vašintonskom univerzitetu Christopher Troeger, koji je objavio veliku analizu najčešćih uzroka smrti u cijelom svijetu za 2020. godinu i to za period do 14. septembra. A rezultat je pokazao da je covid – 19 u cijelom nizu država ili regiona nadmašio sve bolesti, nesreće i nasilne činove. 

Na prednjim mjestima na ljestvici najčešćih uzroka smrti ove godine covid – 19 nalazi se skoro u cijeloj Latinskoj Americi, nešto malo manje u Sjevernoj Americi, u Evropi i na Bliskom istoku. Nasuprot tomu veoma je nisko u Africi i jugoistočnoj Aziji. U državama sa visokim prihodima (high income), u koje se ubraja preko 50 država (uključujući Češku) sa godišnjim BDP po glavi stanovnika višim od 12 615 dolara je corona virus, prema anlizi, na šestom mjestu najčešćih uzroka smrti.

Think Global Health/IHME napravio je kartu svijeta koja je uzela u obzir 170 mogućih uzroka smrti od bolesti, preko nesreća, nasilja i kriminala, samoubistava i predoziranjem drogama. Podaci koje je IHME koristila primarno dolaze iz databaze priznatog univerziteta Johnsa Hopkinsa.

Sa IHME spojena organizacija Think Global Health u članku ističe da je u nekim zemljama kao što su naprimjer SAD ili Engleska covid – 19 već do 14. septembra ubio više ljudi nego neki od glavnih uzroka smrtnosti za cijelu prošlu godinu. Usto, od 14. septembra kada je broj žrtava covid – 19 bio preko 946 000 za samo devet dana došlo je oko 25 000 novih žrtava a niko ne zna kako će se države izboriti sa očekivanim drugim talasom čiji vrhunac se očekuje na jesen i u zimu.

Ko je oklijevao bio je kažnjen

Uzrokom smrti broj jedan covid – 19 je u tri savezne države SAD: u Nju Jorku, susjednom Nju Džersiju i Masačusetsu. U cijelim SAD corona virus je na drugom mjestu odmah iza srćanih bolesti (Neke liste navode da je na trećem mjestu pošto su naprimjer u jednu kategoriju objedinjene sve vrste raka ili srčanih bolesti.) Virus SARS – CoV – 2 je oduzeo život oko 200 000 stanovnika zemlje, koja nesumnjivo spada u države koje su na početku dugo čekale da uvedu strože sigurnosne mjere.

Drugo mjesto pripada Corona virusu i u Engleskoj (Velika Britanija se ovdje ne uzima u obzir kao cjelina) koja je pod vodstvom Borisa Johnsona na početku htjela krenuti putem imuniteta krda. I kad tamo niko više ne bi umro od corona virusa poziciju covid – 19 na drugom mjestu za cijelu 2020. to ne bi ugrozilo. Slično tome je i u Švedskoj, najznačajnijem predstavniku slobodnijeg pristupa pandemiji bez oštrih mjera. Tamo je corona virus na trećem mjestu. Malo koga bi iznenadilo to da je covid – 19 najčešći uzrok smrti i u italijanskoj Lombardiji.

Vidljivo je da covid – 19 najviše „uspjeha“ ima u zemljama Južne i Srednje Amerike. Najčešćim uzrokom smrti je naprimjer u Peruu, Čileu, mnogim regionima Brazila ili u glavnom gradu Meksika.

Taj raspored se do kraja godine može još izmjeniti. Mnoge države se sukobljavaju sa drugim talasom koji prema ranijoj procjeni IHME treba da ima vrhunac u decembru.

seznamzpravy.cz

LUKÁŠ MAREK
Autor 24.9.2020. u 11:24