Snowden još jednom dokazuje svoju hrabrost – spreman doći u Njemačku i svjedočiti po pitanju prisluškivanja Angele Merkel od strane NSA, sastao se s njemačkim zastupnikom

tačno.net
Autor 1.11.2013. u 14:29

Snowden još jednom dokazuje svoju hrabrost – spreman doći u Njemačku i svjedočiti po pitanju prisluškivanja Angele Merkel od strane NSA, sastao se s njemačkim zastupnikom

Američki zviždač Edward Snowden sastao se s njemačkim zastupnikom Hans-Christianom Stroebeleom u Moskvi te mu je pritom predao pismo za njemačku vladu i federalnog tužitelja u kojem ističe kako je spreman svjedočiti po pitanju aktualne špijunske afere u kojoj su američke vlasti godinama nadzirale njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Hans-Christian Stroebele istaknuo je u razgovoru za njemački kanal ARD kako mu je Snowden “jasno naglasio kako zna puno toga”. “Istaknuo je kako je spreman razjasniti situaciju. Osnovu za to tek moramo stvoriti. O tome već dugo raspravljamo i sagledavamo situaciju iz svih kuteva”, istaknuo je Stroebele. “On je spreman doći u Njemačku i dati iskaz, no o uvjetima se tek treba raspraviti”, rekao je.

Stroebele je član njemačkog parmanetarnog komiteta za nadzor rada obavještajnih agencija. Navodno je Snowdenu poručeno kako će možda biti moguće da svoj iskaz da iz Moskve. Detalji o ovom procesu očekuju se uskoro.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je ovog tjedna svoj tim obavještajnih savjetnika i stručnjaka za vanjsku politiku u Washington kako bi dodatno istražili navode o špijuniranju njenog telefona od strane NSA.

Njemački federalni tužitelj mogao bi pozvati Snowdena da svjedoči u ovom slučaju, potvrdila je njemačka ministrica pravosuđa, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, u razgovoru za radio Deutschlandfunk.

Njemačka ministrica pravosuđa, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

“Ako se naše sumnje pokažu točnima, njemački federalni tužitelj morati će razmotriti mogućnost pozivanja Snowdena da svjedoči kao svjedok”, istaknula je. Nadalje, ističe kako bi se Njemačka mogla oglušiti na američki zahtjev za izručenjeme ukoliko Snowden dođe u Njemačku kao svjedok.

Leutheusser-Schnarrenberger također ističe kako je prisluškivanje telefona “ilegalna radnja koja predstavlja kriminal” te kako odgovorni za takve radnje moraju odgovarati. Njemački parlament održati će sjednicu po pitanju ilegalnog nadziranja 18-og ovoga mjeseca. Na javnu istragu pozvale su stranke “Zeleni” i ljevičarska “Die Linke”.

Edward Snowden još je jednom pokazao svoju hrabrost odlučnim stavom ističući svoju spremnost da dođe u Njemačku svjedočiti protiv američke ilegalne politike. Imajući u vidu kako je njegova lokacija u Moskvi tajna zbog njegove osobne sigurnosti, eventualni dolazak u Njemačku svakako bi bio delikatan put, no on je spreman nastaviti s borbom koju je započeo, unatoč činjenici da se mogao komotno “pritajiti” u Moskvi pošto su njegovi dokumenti već dostupni pojedinim osobama kao što je novinar Glenn Greenwald.

advance

tačno.net
Autor 1.11.2013. u 14:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija